GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #18
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #18

    Gk DuniaBy Gk DuniaApril 29, 2023Updated:May 2, 2023No Comments9 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    1.The first edition of Ganga-Volga dialogue was recently held in New Delhi, to enhance the bilateral co-operation between India and which country?

    [A] China
    [B] Russia
    [C] Nepal
    [D] Bangladesh

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Russia]

     

    2.India’s First War Memorial for Service Animals is to be set up in which city?

    [A] Bhopal
    [B] New Delhi
    [C] Meerut
    [D] Ajmer

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Meerut]

     

    3.Kobe Bryant, who recently died in a helicopter crash, was a legendary personality of which sports?

    [A] Cricket
    [B] Basket ball
    [C] Football
    [D] Boxing

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Basket ball]

     

    4.Which state recently hosted the ‘Innovation Festival’ in collaboration with the National Innovation Foundation?

    [A] Karnataka
    [B] Telangana
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Madhya Pradesh

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Arunachal Pradesh]

     

    5.Which country recently unveiled the historic coin with the inscription “Peace, prosperity and friendship with all nations” and the date of 31 January 2020?

    [A] Russia
    [B] China
    [C] United Kingdom
    [D] United States

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [United Kingdom]

     

    6.Which Hindi word is chosen as the ‘Oxford Hindi Word of 2019’ by the Oxford University Press?

    [A] Samriddhi
    [B] Samvidhaan
    [C] Sampriti
    [D] Sammaan

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Samvidhaan]

     

    7.According to the new report of the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), which country is the world’s second-largest arms producer?

    [A] China
    [B] Russia
    [C] Saudi Arabia
    [D] UAE

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [China]

     

    8.In which city, the Indian Coast Guard has recently commissioned its ‘C-448’ high-speed boat?

    [A] Kochi
    [B] Vishakhapatnam
    [C] Mangaluru
    [D] Chennai

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Mangaluru]

     

    9.What is the name of the Maharashtra-based social activist and founder of ‘Nari Samata Manch’ centre for gender equality, who passed away recently?

    [A] Vidya Bal
    [B] Jharna Dhara
    [C] Nazar Nandi
    [D] Abdul Jabbar

    Correct Answer: A [Vidya Bal]
     

    Show Answer

     

    10.The first ‘World neglected tropical diseases (NTD) Day’ is celebrated on which date?

    [A] January 25, 2020
    [B] January 27, 2020
    [C] January 29, 2020
    [D] January 30, 2020

    Correct Answer: D [January 30, 2020]

    Show Answer

    11.Which country received a line of credit (LOC) of $75 million from India, for installation of solar parks?

    [A] Argentina
    [B] Chile
    [C] Cuba
    [D] Brazil

    Correct Answer: C [Cuba]
     

    Show Answer

     

    12.The Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) which recently discovered a new habitable exoplanet, belongs to which space agency?

    [A] Indian Space Research Organisation (ISRO)
    [B] National Aeronautics and Space Administration (NASA)
    [C] Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
    [D] China National Space Administration (CNSA)

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [National Aeronautics and Space Administration (NASA)]

     

    13.Which Indian cricketer is selected for the ‘C K Nayudu Lifetime Achievement Award’ of BCCI?

    [A] Kapil Dev
    [B] K Srikkanth
    [C] Sunil Gavaskar
    [D] Dilip Vengsarkar

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [K Srikkanth]

     

    14.Which city will play host to the 2022 Common Wealth Games?

    [A] London
    [B] New Delhi
    [C] Birmingham
    [D] Gold Coast

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Birmingham]

     

    15.Which airline is currently headed by Ashwani Lohani?

    [A] Indigo
    [B] Spicejet
    [C] Air India
    [D] Vistara

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [ Air India ]

     

    16.Manmad and Bhusawal railway stations, where AI based Facial Recognition technology was recently installed, belong to which state?

    [A] Madhya Pradesh
    [B] Maharashtra
    [C] Karnataka
    [D] Gujarat

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Maharashtra]

     

    17.The Indian Academy of Paediatrics (IAP) has started a program called ‘TB-free air for every child’ in which state?

    [A] Bihar
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Karnataka
    [D] Kerala

     

    Show Answer

    Correct Answer: D [Kerala]

     

    18.Wade Ormsby, who won the Hong Kong Open title for the second time , is associated with which sports?

     

    [A] Badminton
    [B] Tennis
    Tennis
    Tennis
    Tennis
    [C] Racing
    [D] Golf

    Correct Answer: D [Golf]
     

    Show Answer

     

    19.Who has recently been appointed as the new Director General of the Central Reserve Police Force (CRPF)?

    [A] Rajeev Rai Bhatnagar
    [B] A.P. Maheshwari
    [C] Vijay Kumar
    [D] Arvind Kumar

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [A.P. Maheshwari]

     

    20.Which is the first Indian airport to get Disabled Aircraft Recovery Equipment (DARE)?

    [A] Chattrapati Shivaji International Airport, Mumbai
    [B] Indira Gandhi International Airport, New Delhi
    [C] Kempegowda International Airport, Bengaluru
    [D] Cochin International Airport

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Kempegowda International Airport, Bengaluru]
    21.Which is the first Indian airport to get Disabled Aircraft Recovery Equipment (DARE)?

    [A] Chattrapati Shivaji International Airport, Mumbai
    [B] Indira Gandhi International Airport, New Delhi
    [C] Kempegowda International Airport, Bengaluru
    [D] Cochin International Airport

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Kempegowda International Airport, Bengaluru]

     

    22.Which badminton player recently won the Malaysian Masters 2020 title?

    [A] Viktor Axelsen
    [B] Kento Momota
    [C] Sai Praneeth
    [D] Kidambi Srikanth

    Show Answer

    Correct Answer: B [Kento Momota]

     

    23.The Government of India recently signed a Memorandum of Understanding for content exchange programme between All India Radio and National Broadcaster of which country?

    [A] Sri Lanka
    [B] Nepal
    [C] Singapore
    [D] Bangladesh

     

    Show Answer

    Correct Answer: D [Bangladesh]

     

     

    24.The ‘National Highway Excellence Awards’, which was recently presented by the Union Road, Transport and Highway Minister, was instituted in which year?

    [A] 2016
    [B] 2017
    [C] 2018
    [D] 2019

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [2018]

     

     

    25.According to the recent “Global Risks Report” of the World Economic Forum, which is the biggest long-term risk?

    [A] Economic Crisis
    [B] Political Polarisation
    [C] Climate threats
    [D] Data theft

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Climate threats]

     

    26.Which country is to set up its new Research base ‘Comandante Ferraz Antarctic Station’ in Antarctica?

    [A] China
    [B] Singapore
    [C] Brazil
    [D] USA

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Brazil]

     

    27.The Government of India and the Government of Assam has signed a Loan Agreement with which International Financial Organisation, to modernise Assam’s Passenger Ferry Sector?

    [A] Asian Development Bank
    [B] Asian Infrastructure Investment Bank
    [C] World Bank
    [D] New Development Bank

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [World Bank]

     

    28.Which Indian city has been adjudged as the ‘World’s most dynamic city’, as per the JLL City Momentum Index, 2020?

    [A] Mumbai
    [B] Bengaluru
    [C] Kolkata
    [D] Hyderabad

     

    Show Answer

    Correct Answer: D [Hyderabad]

     

    29.Name the female actor who won the ‘Outstanding Performance by a Female Actor in a motion picture’ award in the Screen Actors Guild Awards?

    [A] Renée Zellweger
    [B] Jennifer Aniston
    [C] Olivia Colman
    [D] Elisabeth Moss

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [Renée Zellweger]

     

    30.What is the theme of the ‘NIC TechConclave 2020’, organized by the National Informatics Centre (NIC)?

    [A] ‘Technologies for NextGen Governance’
    [B] ‘Artificial Intelligence For All’
    [C] ‘Machine Learning For All’
    [D] ‘AI for e-Governance’

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [‘Technologies for NextGen Governance’]

     

    31.Which tele-com service provider recently partnered with Google Cloud to enhance its services to Indian businessmen?

    [A] Vodafone
    [B] Bharti Airtel
    [C] Jio
    [D] BSNL

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bharti Airtel]
    32.Which Indian city plays host to the ‘International Children’s Film Festival’?

    [A] Mumbai
    [B] Kolkata
    [C] Gurugram
    [D] Hyderabad

    Correct Answer: B [Kolkata]
     

    Show Answer

     

    33.What is India’s GDP growth rate for the current fiscal, as estimated by the International Monetary Fund (IMF)?

    [A] 5.2 %
    [B] 5.0 %
    [C] 4.8 %
    [D] 4.6 %

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [4.8 %]

     

    34.Man Mohan Sood, who passed away recently, belonged to which field?

    [A] Music
    [B] Sports
    [C] Literature
    [D] Politics

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Sports]

     

    35.Which food-delivery start-up recently acquired Uber’s food delivery platform, Uber Eats in India?

    [A] Zomato
    [B] Swiggy
    [C] Faasos
    [D] Domino’s

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [Zomato]

     

    36.Divyansh Singh Panwar, who was seen in news recently, is an Indian player of which sports?

    [A] Boxing
    [B] Wrestling
    [C] Shooting
    [D] Archery

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Shooting]

     

    37.Katerina Sakellaropoulou was recently elected as the first female President of which country?

    [A] Greece
    [B] Serbia
    [C] Turkey
    [D] Hungary

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [Greece]

     

    38.Which Indian state is set to use facial recognition software for its local body elections, for the first time in the country?

    [A] Tamil Nadu
    [B] Telangana
    [C] Kerala
    [D] Andhra Pradesh

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Telangana]

     

    39.Which Indian tele-com service provider recently got approval from the telecom department to raise the FDI limit to 100%?

    [A] Jio
    [B] Bharti Airtel
    [C] Vodafone Idea
    [D] BSNL

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bharti Airtel]

     

    40.Which Indian actor was recently honoured with the Crystal Award of the World Economic Forum?

    [A] Priyanka Chopra
    [B] Deepika Padukone
    [C] Kareena Kapoor
    [D] Anushka Sharma

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Deepika Padukone] 
    41.Which state is going to conduct its maiden snow leopard survey?

    [A] Uttrakhand
    [B] Himachal Pradesh
    [C] Haryana
    [D] Punjab

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [Uttrakhand]

     

    42.What is Landouria tonywhitteni that was named after Tony Whitten?

    [A] Snail
    [B] Grasshopper
    [C] Snake
    [D] Beetle

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [Snail]

     

    43.Miss Teen International 2019 was conferred to an individual from which of the following countries?

    [A] South Africa
    [B] Zimbabwe
    [C] India
    [D] Pakistan

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [India]

     

    44.Mahadayi River, which was recently mentioned in the news, originates in which state?

    [A] Goa
    [B] Karnataka
    [C] Maharashtra
    [D] Kerala

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Karnataka]

     

    45.Who was recently re-appointed as the Deputy Election Commissioner of India for the term of one year?

    [A] Umesh Sinha
    [B] Navin Chawla
    [C] Sunil Arora
    [D] N.Gopalaswami

    Show Answer

    Correct Answer: A [Umesh Sinha]
    46.The 27th edition of National Children’s Science Congress was recently organised in which Indian city?

    [A] New Delhi
    [B] Bengaluru
    [C] Bhopal
    [D] Thiruvananthapuram

    Show Answer

    Correct Answer: D [Thiruvananthapuram]
    47.The Prime Minister of India recently inaugurated five Young Scientists Labs of which organisation?

    [A] Indian Space Research Organisation, ISRO
    [B] Defence Research and Development Organisation, DRDO
    [C] Bhabha Atomic Research Centre, BARC
    [D] Department of Atomic Energy, DAE

    Show Answer

    Correct Answer: B [Defence Research and Development Organisation, DRDO]
    48.Which state has recently declared 2020 as the year of Artificial Intelligence (AI) and has signed MoUs with tech firms for AI research?

    [A] Andhra Pradesh
    [B] Telengana
    [C] Odisha
    [D] Assam

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Telengana]

     

    49.Umaro Cissoko Embalo was recently elected as the President of which country?

    [A] Gambia
    [B] Senegal
    [C] Guinea-Bissau
    [D] Guinea

     

    Show Answer

    Correct Answer: C [Guinea-Bissau]

     

    50.Which country recorded the highest number of child births on the New Year’s Day?

    [A] China
    [B] India
    [C] Pakistan
    [D] Nigeria

    Show Answer

    Correct Answer: B [India]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.