GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #19
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #19

    Gk DuniaBy Gk DuniaMay 2, 2023No Comments9 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    1.The Ujjayanta Palace, which recently hosted the first ever Bharat-Bangla Paryatan Utsav, is located in which state?

    [A] West Bengal
    [B] Assam
    [C] Meghalaya
    [D] Tripura

    Show Answer

    Correct Answer: D [Tripura]

     

    2.Crops loans up to what limit have been waived off by the Mahatma Jyotirao Phule Shetkari Karjmukti Yojana of Maharashtra government?

    [A] Rs. 1 Lakh
    [B] Rs. 2 Lakh
    [C] Rs. 3 Lakh
    [D] Rs. 4 Lakh

    Show Answer

    Correct Answer: B [Rs. 2 Lakh]

     

    3.Who was the first US President to visit India?

    [A] Richard Nixon
    [B] Jimmy Carter
    [C] DD Eisenhower
    [D] John F. Kennedy

    Show Answer

    Correct Answer: C [DD Eisenhower]

     

    4.The proposed Santusht app is for the beneficiaries of which scheme?

    [A] National Saving Certificates Scheme
    [B] Employees State Insurance (ESI) scheme
    [C] PMKISAN
    [D] None of them

    Show Answer

    Correct Answer: B [Employees State Insurance (ESI) scheme]

     

    45.Who has been awarded Best Actor award in the Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2020?

    [A] Ayushmann Khurrana
    [B] Hrithik Roshan
    [C] Sharukh Khan
    [D] Amir Khan

     

    Show Answer

    Correct Answer: B [Hrithik Roshan]

     

    46.Which city is the venue of first-ever Khelo India Winter Games?

    [A] Shimla
    [B] Leh
    [C] Gulmarg
    [D] Kargil

    Show Answer

    Correct Answer: B [Leh]

     

    47.The ‘Finance Ministers and Central Bank Governors of G20 nations’ Meeting was recently organised in which city? 

    [A] Riyadh
    [B] Tokyo
    [C] Osaka
    [D] Abu Dhabi

    Show Answer

    Correct Answer: A [Riyadh]

     

    48.Which smart-phone maker launched the first 5G-enabled smartphone of India? 

    [A] Xiaomi
    [B] Realme
    [C] Oppo
    [D] Vivo

    Show Answer

    Correct Answer: B [Realme]

     

    49.Mahathir Mohamad, who recently resigned, was the Prime Minister of which country? 

    [A] Mauritius
    [B] Malaysia
    [C] Madagascar
    [D] Maldives

    Show Answer

    Correct Answer: B [Malaysia]

     

    50.Tennis star Maria Sharapova, who recently retired from the sport, belongs to which country? 

    [A] France
    [B] Switzerland
    [C] Russia
    [D] Sweden

    Show Answer

    Correct Answer: C [Russia]
    11.Which organisation is set to release Digital Payments Index (DPI), which will assess the digitalisation of payments in the country? 

    [A] NITI Aayog
    [B] National Payments Corporation of India (NPCI)
    [C] Reserve Bank of India (RBI)
    [D] National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)

    Show Answer

    Correct Answer: C [Reserve Bank of India (RBI)]

     

    12.High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL), which recently tied up with the Russian organisation Rosoboronexport to import new technologies, is a lab of which Indian organisation? 

    [A] Indian Space and Research Organisation (ISRO)
    [B] Defence Research and Development Organisation (DRDO)
    [C] Ordnance Factory Board (OFB)
    [D] Bhabha Atomic Research Centre (BARC)

    Show Answer

    Correct Answer: B [Defence Research and Development Organisation (DRDO)]

     

    13.Raju Bharatan, who passed away recently, was a famous personality in which field? 

    [A] Arts
    [B] Politics
    [C] Business
    [D] Sports journalism

    Show Answer

    Correct Answer: D [Sports journalism]

     

    14.Giriraj Kishore, who recently passed away recently, was associated with which field? 

    [A] Literature
    [B] Arts
    [C] Politics
    [D] Sports

    Show Answer

    Correct Answer: A [Literature]

     

    15.Which film recently won the Oscar for best picture, which is also the first non- English film to win the award? 

    [A] Les Misérables
    [B] Irishman
    [C] Parasite
    [D] Border

    Show Answer

    Correct Answer: C [Parasite]

     

    16.The 2nd BIMSTEC Disaster Management Exercise, 2020 has been conducted in which city? 

    [A] Thimphu
    [B] Bhubaneswar
    [C] Colombo
    [D] Kathmandu

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bhubaneswar]

     

    17.Which state government recently approved Ground water Act, 2020, to improve groundwater level?

    [A] Bihar
    [B] Uttar Pradesh
    [C] Jharkhand
    [D] Rajasthan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Uttar Pradesh]

     

    18.Which product is recently banned in all airports and aircrafts, by the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)? 

    [A] Alcohol
    [B] e-Cigarettes
    [C] Drugs
    [D] Face masks

    Show Answer

    Correct Answer: B [e-Cigarettes]

     

    19.F-15EX fighter aircraft, which was recently in news, is manufactured by which aerospace company? 

    [A] Airbus
    [B] Boeing
    [C] GE Aviation
    [D] Lockheed Martin Corporation

    Show Answer

    Correct Answer: B [Boeing]

     

    20.Indian Naval Station (INS) Shivaji is located in which Indian state/ UT? 

    [A] Kerala
    [B] Karnataka
    [C] Maharashtra
    [D] Andhra Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: C [Maharashtra]
    21.‘PehleSafety’ is an Internet safety campaign of which major technological company? 

    [A] Facebook
    [B] Microsoft
    [C] Google
    [D] Apple

    Show Answer

    Correct Answer: C [Google]

     

    22.The cricket team of which country was recently presented with the ICC Women’s Championship trophy? 

    [A] England
    [B] South Africa
    [C] Australia
    [D] New Zealand

    Show Answer

    Correct Answer: C [Australia]

     

    23.What is the theme of the ‘World Radio Day, 2020’, observed on February 13? 

    [A] Radio and Diversity
    [B] Radio across World
    [C] Radio and Multilingualism
    [D] Connecting through Air

    Show Answer

    Correct Answer: A [Radio and Diversity]

     

    24.Which country recently ratified the North Atlantic Treaty, to make their country a member of NATO? 

    [A] Australia
    [B] New Zealand
    [C] Republic of Korea
    [D] Republic of North Macedonia

    Show Answer

    Correct Answer: D [Republic of North Macedonia]

     

    25.Marcelo Rebelo de Sousa, who made his first visit to India, is the President of which European country? 

    [A] France
    [B] Germany
    [C] Portugal
    [D] Italy

    Show Answer

    Correct Answer: C [Portugal]

     

    26.As per the recent ‘Military Balance’ report, the defence modernisation of which country led to higher military spending by the US? 

    [A] Russia
    [B] China
    [C] Japan
    [D] India

    Show Answer

    Correct Answer: B [China]

     

    27.Which late Basketball player was recently named finalist of ‘Basketball Hall of Fame’?

    [A] Barbara Stevens
    [B] Kim Mulkey
    [C] Kobe Bryant
    [D] Rudy Tomjanovich

    Show Answer

    Correct Answer: C [Kobe Bryant]

     

    28.Jason Davis, who recently passed away, was associated with which profession? 

    [A] Politician
    [B] Actor
    [C] Sportsperson
    [D] Writer

    Show Answer

    Correct Answer: B [Actor]

     

    29.Who was recently named as the nominee for the proposed Delimitation Commission for Jammu and Kashmir?

    [A] Sunil Arora
    [B] Sushil Chandra
    [C] Om Prakash Rawat
    [D] A K Jyoti

    Show Answer

    Correct Answer: B [Sushil Chandra]

     

    30.Which global financial institution is set to grant $450 million loan to India for Atal Bhujal Yojana (ABHY)? 

    [A] Asian Development Bank
    [B] World Bank
    [C] Asian Infrastructure Investment Bank
    [D] New Development Bank

    Show Answer

    Correct Answer: B [World Bank]
    31.‘Pattana Pragathi’, is a development program of which Indian state/ UT? 

    [A] Andhra Pradesh
    [B] Karnataka
    [C] Telangana
    [D] Kerala

    Show Answer

    Correct Answer: C [Telangana]

     

    32.Supratim Bandyopadhyay was recently appointed as Chairman of which Indian statutory body?

    [A] PFRDA- Pension Fund Regulatory and Development Authority
    [B] IRDAI- Insurance Regulatory and Development Authority
    [C] SEBI- Securities and Exchange Board of India
    [D] LIC- Life Insurance Corporation

    Show Answer

    Correct Answer: A [PFRDA- Pension Fund Regulatory and Development Authority]

     

    33.The Shanidar Cave, a hotspot for Neanderthal remains, is located in which country?

    [A] Syria
    [B] Iraq
    [C] Tajikistan
    [D] Egypt

    Show Answer

    Correct Answer: B [Iraq]

     

    34.Currently, which Economic Census is underway in India?

    [A] 5th
    [B] 6th
    [C] 7th
    [D] 8th

    Show Answer

    Correct Answer: C [7th]

     

    35.What does CCPA stand for, in the context of Consumer Protection Act 2019?

    [A] Common Consumer Protection Agency
    [B] Central Consumer Protection Authority
    [C] Company- Consumer Protection Authority
    [D] Centralised Consumer Protection Affairs

    Show Answer

    Correct Answer: B [Central Consumer Protection Authority]

     

    36.‘Great Indian Bustard, Asian Elephant and Bengal Florican’ have been classified as which category under the UN’s Convention on Conservation of Migratory Species? 

    [A] Endangered migratory species
    [B] Migratory species conserved through Agreements
    [C] Critically Endangered Species
    [D] Vulnerable Species

     

    Show Answer

    Correct Answer: A [Endangered migratory species]

     

    37.Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission is implemented by which Union Ministry? 

    [A] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
    [B] Ministry of Rural Development
    [C] Ministry of Housing and Urban Affairs
    [D] Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ministry of Rural Development]

     

    38.India’s first floating jetty has been inaugurated in which state/UT?

    [A] Andhra Pradesh
    [B] Goa
    [C] Mumbai
    [D] Gujarat

    Show Answer

    Correct Answer: B [Goa]

     

    39.According to a recent survey of National Institute of Nutrition, which metro city has the highest added-fat consumption levels? 

    [A] Kolkata
    [B] Delhi
    [C] Bengaluru
    [D] Mumbai

    Show Answer

    Correct Answer: B [Delhi]

     

    40.The East-West Industrial Corridor road, which was recently in news as it is passing through the Pakke Tiger Reserve, is located in which state?

    [A] Assam
    [B] Arunachal Pradesh
    [C] Manipur
    [D] Nagaland

    Show Answer

    Correct Answer: B [Arunachal Pradesh]
    1.India recently observed ‘Martyrs’ Day’ on 30th January, to pay homage to which Indian leader? 

    [A] Sardar Vallabhbhai Patel
    [B] Netaji Subash Chandra Bose
    [C] Mahatma Gandhi
    [D] B.R. Ambedkar

    Show Answer

    Correct Answer: C [Mahatma Gandhi]

     

    2.What is the estimated GDP growth rate of India in FY 21, according to the latest Economic Survey 2019-20? 

    [A] 5- 5.5%
    [B] 5.5 -6%
    [C] 6- 6.5 %
    [D] 6.5 -7%

    Show Answer

    Correct Answer: C [6- 6.5 %]

     

    3.What is the GDP growth rate of India, in 2018-19, as per the recent statement from the National Statistical Office (NSO), on January 31,2020?

    [A] 6.8%
    [B] 6.4%
    [C] 6.2%
    [D] 6.1%

    Show Answer

    Correct Answer: D [6.1%]

     

    4.What is the name of the new scheme proposed in the budget, which is to be implemented by the Aviation Ministry, for transporting agricultural products? 

    [A] Udan 5.0 scheme
    [B] Kisan Udan Scheme
    [C] Krishi Udan Scheme
    [D] PM Kisan Udan Scheme

    Show Answer

    Correct Answer: C [Krishi Udan Scheme]

     

    5.Which Hindi writer has been presented with the first ‘Mathrubhumi Book of the Year award’? 

    [A] Vinod Kumar Shukla
    [B] Ramesh Chandra Shah
    [C] Mridula Garg
    [D] Chitra Mudgal

    Show Answer

    Correct Answer: A [Vinod Kumar Shukla]

     

    6.Daniel Arap Moi, who passed away recently, as the longest-serving president of which country? 

    [A] Nigeria
    [B] Kenya
    [C] Zimbabwe
    [D] South Africa

    Show Answer

    Correct Answer: B [Kenya]

     

    7.Pranab Kumar Gogoi, who recently passed away, was a famous personality in which field?

    [A] Sports
    [B] Literature
    [C] Arts
    [D] Politics

    Show Answer

    Correct Answer: D [Politics]

     

    8.The flagship biennial Defence exhibition of India ‘DefExpo’ is organised in which Indian city?

    [A] New Delhi
    [B] Lucknow
    [C] Bengaluru
    [D] Hyderabad

    Show Answer

    Correct Answer: B [Indian Oil Corporation]

    Show Answer

    Correct Answer: B [Lucknow]

     

    9.Which Indian Oil and Gas company signed an MoU with Russian energy firm, Rosneft for importing Crude Oil from Russia? 

    [A] Oil and Natural Gas Corporation
    [B] Indian Oil Corporation
    [C] Hindustan Petroleum Corporation Limited
    [D] Bharat Petroleum Corporation Limited

    Show Answer

    Correct Answer: B [Indian Oil Corporation]

     

    10.Which Indian city was recently certified formally as a World Heritage site by UNESCO? 

    [A] Varanasi
    [B] Ahmedabad
    [C] Jaipur
    [D] Nagpur

    Show Answer

    Correct Answer: C [Jaipur]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.