GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #20
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #20

    Gk DuniaBy Gk DuniaMay 3, 2023No Comments9 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    1.Union Cabinet has approved EMC 2.0 Scheme. The scheme is associated with which field?

    [A] Ease of Doing Business
    [B] Electronics Manufacturing
    [C] Electricity Generation
    [D] Election Management

    Show Answer

    Correct Answer: B [Electronics Manufacturing]

     

    2.Which SAARC member country has committed 5 Million US dollars to COVID-19 SAARC emergency fund?

    [A] Maldives
    [B] Afghanistan
    [C] Sri Lanka
    [D] Bhutan

    Show Answer

    Correct Answer: C [
    Sri Lanka ]

     

    3.Veteran Director cum Actor M.R. Viswanathan, who recently passed away, was a famous personality in which language?

    [A] Malayalam
    [B] Tamil
    [C] Kannada
    [D] Telugu

    Show Answer

    Correct Answer: B [Tamil]

     

    4.Which Indian bank has launched a pre-paid card called ‘Enkasu’, which can be used both online and offline?

    [A] City Union Bank
    [B] Karur Vysya Bank
    [C] Tamil Nadu Mercantile Bank
    [D] Tamil Nadu Grama Bank

    Show Answer

    Correct Answer: B [Karur Vysya Bank]

     

    5.A 650 TFLOPS-Supercomputing facility is set to be installed in which institution?

    [A] IIT Mumbai
    [B] IIT Delhi
    [C] IIT Guwahati
    [D] IIT Chennai

    Show Answer

    Correct Answer: C [IIT Guwahati]

     

    6.Which state government introduced a bill to enable public participation in various levels of municipal governance?

    [A] Kerala
    [B] Telangana
    [C] Karnataka
    [D] Odisha

    Show Answer

    Correct Answer: C [Karnataka]

     

    7.Whose death anniversary is celebrated as ‘the International Day for the Right to the Truth Concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims’?

    [A] Monsignor Óscar Arnulfo Romero
    [B] Rutilio Grande
    [C] Nelson Mandela
    [D] Abraham Lincoln

    Show Answer

    Correct Answer: A [Monsignor Óscar Arnulfo Romero]

     

    8.The Government approved to continue the scheme for Rebate of State and Central Taxes and Levies (RoSCTL) on export of which products?

    [A] Garments
    [B] Medicines
    [C] Spices
    [D] Engineering goods

    Show Answer

    Correct Answer: A [Garments]

     

    9.The companies in the digital industry have decide to temporarily offer SD content instead of HD and ultra-HD streaming. What does SD stand for?

    [A] Standard Domain
    [B] Simplified Domain
    [C] Standard Definition
    [D] Simplified Definition

    Show Answer

    Correct Answer: C [Standard Definition]

     

    10.Which organisation has launched a campaign called ‘StayHomeIndiaWithBooks’, to encourage people to stay home amid the Covid-19 pandemic?

    [A] National Book Trust
    [B] National Council for Educational Research and Training (NCERT)
    [C] National Institute of Open Schooling (NIOS)
    [D] Press Trust of India

    Show Answer

    Correct Answer: A [National Book Trust]

    11.Which state has recently issued orders to limit the retail price of bottled drinking water?

    [A] Uttar Pradesh
    [B] Uttarakhand
    [C] Karnataka
    [D] Kerala

    Show Answer

    Correct Answer: D [Kerala]

     

    12.An integrated sports complex named after its former Chief Minister PA Sangma, is to come up in which Indian state?

    [A] Assam
    [B] Meghalaya
    [C] Tripura
    [D] Nagaland

    Show Answer

    Correct Answer: B [Meghalaya]

     

    13.The National Safety Day (NSD) is observed annually on which date in India?

    [A] March 2
    [B] March 4
    [C] March 6
    [D] March 8

    Show Answer

    Correct Answer: B [March 4]

     

    14.‘Whole Genome Sequencing (WGS)’, which was seen in news recently, is associated with research in which field?

    [A] Agriculture
    [B] Genetics
    [C] Environment
    [D] Energy

    Show Answer

    Correct Answer: B [Genetics]

     

    15.Agartala and Ghojadanga were recently designated as the authorised land immigration check posts. In which state, Ghojadanga is located?

    [A] Nagaland
    [B] West Bengal
    [C] Assam
    [D] Meghalaya

    Show Answer

    Correct Answer: B [West Bengal]

     

    16.What is the rank of India is the ‘Freedom in the World 2020’ report published by US-based NGO Freedom House?

    [A] 63
    [B] 73
    [C] 83
    [D] 93

    Show Answer

    Correct Answer: C [83]

     

    17.The book titled ‘Adventures of a Daredevil Democrat’, which was recently published, narrates the story of which Former Chief- Minister?

    [A] M Karunanidhi
    [B] Biju Patnaik
    [C] Jyoti Basu
    [D] C. Achutha Menon

    Show Answer

    Correct Answer: B [Biju Patnaik]

     

    18.Hans Raj Bhardwaj, who passed away recently, was a former union Minister of which portfolio?

    [A] Defence
    [B] Law and Justice
    [C] Finance
    [D] External Affairs

    Show Answer

    Correct Answer: B [Law and Justice]

     

    19.What is the recent growth projection for India by Moody’s Investors Service, as of March 2020?

    [A] 5.1%
    [B] 5.3%
    [C] 5.5%
    [D] 5.7%

    Show Answer

    Correct Answer: B [5.3%]

     

    20.‘DigiPivot’, a skill development programme for women, is launched by which major technological company?

    [A] Facebook
    [B] IBM
    [C] Amazon
    [D] Google

    Show Answer

    Correct Answer: D [Google]

    21.The traditional festival called ‘Fagli’ is celebrated in which Indian state?

    [A] Mizoram
    [B] Nagaland
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Madhya Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: C [Himachal Pradesh]

     

    22.Nupur Kulshrestha has become the first woman Deputy Inspector General of which Indian armed force/CAPF?

    [A] Border Security Force
    [B] Central Reserve Police Force
    [C] Central Industrial Security Force
    [D] Indian Coast Guard

    Show Answer

    Correct Answer: D [Indian Coast Guard]

     

    23.The Parliament of which country passed a bill to allow the President to contest in Presidential elections after 2024?

    [A] United States
    [B] United Kingdom
    [C] Russia
    [D] China

    Show Answer

    Correct Answer: C [Russia]

     

    24.What is the Current Account Deficit (in terms of percentage of GDP) in the April to December of 2019-20, as per the recent notification of the RBI?

    [A] 1%
    [B] 2%
    [C] 2.6%
    [D] 3%

    Show Answer

    Correct Answer: A [1%]

     

    25.The World Athletics Council imposed a USD 10 million fine on the Athletics Federation of which country, for doping scandals?

    [A] China
    [B] Russia
    [C] USA
    [D] Australia

    Show Answer

    Correct Answer: B [Russia]

     

    26.What is the name of the indigenous glucometer, which was developed with the assistance from Indian Council of Medical (ICMR)?

    [A] GlucoCheck
    [B] GluCheck
    [C] SugarCheck
    [D] SuCheck

    Show Answer

    Correct Answer: D [SuCheck]

     

    27.‘Uttran’ scheme, which was seen in news recently, is implemented by which state?

    [A] Uttar Pradesh
    [B] Uttarakhand
    [C] Assam
    [D] Meghalaya

    Show Answer

    Correct Answer: C [Assam]

     

    28.Union Cabinet approved the RoDTEP scheme, which is set to replace MEIS (Merchandise Export Incentive Scheme). What does R stand for, in the new RoDTEP scheme?

    [A] Reduction
    [B] Remission
    [C] Reception
    [D] Remuneration

    Show Answer

    Correct Answer: B [Remission]

     

    29.The Cabinet Committee on Economic Affairs recently approved an additional fixed cost of Rs 350 per tonne to which commodity?

    [A] Cotton
    [B] Urea
    [C] Jute
    [D] Tea

    Show Answer

    Correct Answer: B [Urea]

     

    30.Who was appointed as the fourth advisor to Jammu and Kashmir Lieutenant Governor G C Murmu?

    [A] Baseer Ahmed Khan
    [B] Muneer Khan
    [C] Anandi Venkateswaran
    [D] Vijay Kumar

    Show Answer

    Correct Answer: A [Baseer Ahmed Khan]

     

    31.The Cabinet Committee on Economic Affairs recently approved an additional fixed cost of Rs 350 per tonne to which commodity?

    [A] Cotton
    [B] Urea
    [C] Jute
    [D] Tea

    Show Answer

    Correct Answer: B [Urea]

     

    32.As per the recent announcement from the US government, which technological company is developing a website to help with coronavirus test?

    [A] Microsoft
    [B] Google
    [C] Facebook
    [D] Amazon

    Show Answer

    Correct Answer: B [Google]

     

    33.A new passenger ferry service called ‘Ropax’, was recently inaugurated in which state?

    [A] Andhra Pradesh
    [B] West Bengal
    [C] Maharashtra
    [D] Tamil Nadu

    Show Answer

    Correct Answer: C [Maharashtra]

     

    34.Which country has begun the first human trial to evaluate vaccine against COVID-19?

    [A] China
    [B] United Kingdom
    [C] United States
    [D] France

    Show Answer

    Correct Answer: C [United States]

     

    35.In context with the recently passed Aircraft (Amendment) Bill, 2020, how many regulatory institutions are to be converted into statutory bodies?

    [A] 2
    [B] 3
    [C] 4
    [D] 5

    Show Answer

    Correct Answer: B [3]

     

    36.The Scientists of which institution have developed a chemical-free hand sanitiser in India?

    [A] Council of Scientific & Industrial Research
    [B] Tata Institute of Fundamental Research
    [C] National Institute of Biomedical Genomics
    [D] Agharkar Research Institute

    Show Answer

    Correct Answer: A [Council of Scientific & Industrial Research ]

     

    37.Which famous application introduced a unique feed named ‘Discover’, which lets users report negative content and provides customised articles?

    [A] Google
    [B] Facebook
    [C] Twitter
    [D] LinkedIn

    Show Answer

    Correct Answer: A [Google]

     

    38.The study of the fossil of a fish called Elpistostege watsoni revealed the evolutionary origin of which part of the human body?

    [A] Heart
    [B] Hand
    [C] Lungs
    [D] Brain

    Show Answer

    Correct Answer: B [Hand]

     

    39.‘RAISE 2020’, which was seen in news, is the first global Artificial Intelligence Summit of which country?

    [A] France
    [B] United States
    [C] India
    [D] United Arab Emirates

    Show Answer

    Correct Answer: C [India]

     

    40.Which SAARC member country has committed 5 Million US dollars to COVID-19 SAARC emergency fund?

    [A] Maldives
    [B] Afghanistan
    [C] Sri Lanka
    [D] Bhutan

    Show Answer

    Correct Answer: C [bSri Lanka ]

    1.Ritesh Agarwal, who was named as the world’s second youngest billionaire, is the founder of which Indian start-up company?

    [A] Zomato
    [B] Oyo Hotels
    [C] Swiggy
    [D] Byjus

    Show Answer

    Correct Answer: B [Oyo Hotels]

     

    2.What is the theme of the ‘National Science Day’ 2020?

    [A] Children in Science
    [B] Youth in Science
    [C] Women in Science
    [D] Artificial Intelligence in Science

    Show Answer

    Correct Answer: C [Women in Science]

     

    3.The Land Records and Services Index (N-LRSI 2020) is released by which organisation?

    [A] National Council of Applied Economic Research (NCAER)
    [B] Confederation of Indian Industries (CII)
    [C] Quality Council of India (QCI)
    [D] National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

    Show Answer

    Correct Answer: A [National Council of Applied Economic Research (NCAER)]

     

    4.As per the second advance estimates released by Central Statistics Office (CSO), what is the projected GDP growth in FY 20?

    [A] 4.8%
    [B] 5 %
    [C] 5.2%
    [D] 5.4%

    Show Answer

    Correct Answer: B [5 %]

     

    5.The Prime Minister recently launched 10000 FPOs all over the country. What does FPO stand for?

    [A] Farmer Priority Organisations
    [B] Farmer Produce Organisations
    [C] Farmer Productivity Organisations
    [D] Farmer Primary Organisations

    Show Answer

    Correct Answer: B [Farmer Produce Organisations]

     

    6.As of 2020, which Indian Finance Minister has presented the maximum number of Union Budgets?

    [A] Pranab Mukherjee
    [B] P Chidambaram
    [C] Morarji Desai
    [D] Yashwant Sinha

    Show Answer

    Correct Answer: C [Morarji Desai]

     

    7.Ajay Tyagi is the Chairman of which regulatory body of India?

    [A] NABARD
    [B] SIDBI
    [C] SEBI
    [D] NHB

    Show Answer

    Correct Answer: C [SEBI]

     

    8.Muhyiddin Yassin, recently sworn in as the new Prime Minister of which country?

    [A] Qatar
    [B] Malaysia
    [C] Iran
    [D] Saudi Arabia

    Show Answer

    Correct Answer: B [Malaysia]

     

    9.Which city hosted the ‘Pusa Krishi Vigyan Mela – 2020’, which was organized by the ICAR-Indian Agricultural Research Institute?

    [A] Lucknow
    [B] New Delhi
    [C] Nagpur
    [D] Hyderabad

    Show Answer

    Correct Answer: B [New Delhi]

     

    10.The historic ‘City Chowk’ of which Indian state/ UT has been renamed as ‘Bharat Mata Chowk’?

    [A] Himachal Pradesh
    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Assam
    [D] Uttarakhand

    Show Answer

    Correct Answer: B [Jammu & Kashmir]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.