GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #21
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #21

    Gk DuniaBy Gk DuniaMay 4, 2023No Comments10 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    1.In context with the recent approval of fixation of Nutrient Based Subsidy (NBS) rates, which fertilizer has been added under the NBS scheme?

    [A] Ammonium Phosphate
    [B] Ammonium Nitrate
    [C] Ammonium Chloride
    [D] Ammonium Sulphate

    Show Answer

    Correct Answer: A [Ammonium Phosphate]

     

    2.‘Lockdown Learners’ is a series launched by which UN agency, that aims to conduct a mentorship program to Indian students and educators? 

    [A] UNICEF
    [B] UNESCO
    [C] UNODC
    [D] UNIDO

    Show Answer

    Correct Answer: C [UNODC]

     

    3.Which UN agency released a report, which says that the repayments of developing countries on their public external debt will create a great economic stress

    [A] UNIDO
    [B] UNCTAD
    [C] IMF
    [D] ILO

    Show Answer

    Correct Answer: B [UNCTAD]

     

    4.An e-office application called ‘e-karyalay’ has been launched by which Central Armed Police Force, which enables digital movement of files in offices, amid Covid-19 pandemic?

    [A] Central Reserve Police Force (CRPF)
    [B] Central Industrial Security Force (CISF)
    [C] Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
    [D] Sashastra Seema Bal (SSB)

    Show Answer

    Correct Answer: B [Central Industrial Security Force (CISF)]

     

    5.Which global leader topped the list of most interactions in their Facebook page, according to a recent study conducted by BCW (Burson Cohn & Wolfe)? 

    [A] Boris Johnson
    [B] Donald Trump
    [C] Narendra Modi
    [D] Jair Bolsonaro

    Show Answer

    Correct Answer: B [Donald Trump]

     

    6.What is the name of the major observatory of NASA, which recently celebrated its 30th birthday? 

    [A] The Hubble Space Telescope
    [B] The Compton Gamma Ray Observatory
    [C] The Chandra X-ray Observatory
    [D] The Spitzer Space Telescope.

    Show Answer

    Correct Answer: A [The Hubble Space Telescope]

     

     

    7.Which industry has been recently declared as a public utility service for six months, by the Government? 

    [A] Banking
    [B] Pharmaceutical
    [C] Textile
    [D] Automobile

    Show Answer

    Correct Answer: A [Banking]

     

    8.Which country abolished the prevalent corporal punishment of flogging (beating with whips)?

    [A] Oman
    [B] Saudi Arabia
    [C] Iran
    [D] Kuwait

    Show Answer

    Correct Answer: B [Saudi Arabia]

     

    9.‘From the Great Lockdown to the Great Meltdown’ is the report released by which global organisation? 

    [A] World Bank
    [B] International Monetary Fund
    [C] World Economic Forum
    [D] United Nations Conference on Trade and Development

    Show Answer

    Correct Answer: D [United Nations Conference on Trade and Development]

     

    10.‘Stop the pandemic: Safety and health at work can save lives’ is this year’s theme/campaign of which day, that is celebrated on 28 April, every year? 

    [A] International Safety Day
    [B] World Day for Safety and Health at Work
    [C] World Safe Labour Day
    [D] International Safe Work Day

    Show Answer

    Correct Answer: B [World Day for Safety and Health at Work]
    11.Which division of Indian Railways deploys ‘Doodh Duronto Special’ trains , to transport essential commodities during the lockdown? 

    [A] Southern Railway
    [B] South Central Railway
    [C] Central Railway
    [D] Northern Railway

    Show Answer

    Correct Answer: B [South Central Railway]

     

    12.After the recent curbs on exports of diagnostic kits by the Indian Government, an exporter will have to get a licence from which authority for out-bound shipments? 

    [A] Directorate General of Foreign Trade (DGFT)
    [B] Directorate General of Trade Remedies (DGTR)
    [C] Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics
    [D] Department of Health Research

    Show Answer

    Correct Answer: A [Directorate General of Foreign Trade (DGFT)]

     

    13.Kobe Bryant along with eight others, were selected to the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. The museum cum hall of fame is located in which country? 

    [A] Brazil
    [B] United States
    [C] United Kingdom
    [D] Germany

    Show Answer

    Correct Answer: B [United States]

     

    14.In the commemoration of small contingent of CRPF who successfully repulsed an attack by a Pakistani Brigade in 1965, April 9 is celebrated as which day?

    [A] Bravery Day
    [B] Valour Day
    [C] Courage Day
    [D] Martyrdom Day

    Show Answer

    Correct Answer: B [Valour Day]

     

    15.Who represented India in the recently held G20 Extraordinary Energy Ministers’ virtual Meeting? 

    [A] Piyush Goyal
    [B] Dharmendra Pradhan
    [C] Harsh Vardhan
    [D] Nirmala Sitharaman

    Show Answer

    Correct Answer: B [Dharmendra Pradhan]

     

    16.Name the renowned Hindustani classical singer and Padma Shri awardee, who recently passed away? 

    [A] Walter D’Souza
    [B] Shanti Hiranand
    [C] Sasi Kalinga
    [D] M K Arjunan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Shanti Hiranand]

     

    17.John Prine, who recently passed away, was a famous American personality associated with which field? 

    [A] Space Science
    [B] Virology
    [C] Music
    [D] Sports

    Show Answer

    Correct Answer: C [Music]

     

    18.Which national park in India has set up the country’s first quarantine facility for animals? 

    [A] Jim Corbett Park
    [B] Ranthambore National Park
    [C] Kaziranga National Park
    [D] Gir Forest National Park

    Show Answer

    Correct Answer: A [Jim Corbett Park]

     

    19.A new initiative titled ‘Food Bank’, has been launched in which Indian state to provide free food to the poor and needy, amidst the lockdown due to coronavirus pandemic? 

    [A] Assam
    [B] Kerala
    [C] Manipur
    [D] Odisha

    Show Answer

    Correct Answer: C [Manipur]

     

    20.‘Exit from The Lockdown’ is the report released by which industry body of India? 

    [A] CII
    [B] NASSCOM
    [C] FICCI
    [D] ASSOCHAM

    Show Answer

    Correct Answer: A [CII]
    21.An initiative of ‘Arogya Setu Interactive Voice Response System (IVRS) service’ has been launched by the Centre in association with which state government? 

    [A] Odisha
    [B] Rajasthan
    [C] Kerala
    [D] Tamil Nadu

    Show Answer

    Correct Answer: D [Tamil Nadu]

     

    22.Which Indian personality features in the Twitter campaign launched by the Reserve Bank of India, to promote digital banking amid the lockdown? 

    [A] Virat Kohli
    [B] Viswanathan Anand
    [C] Amitabh Bachchan
    [D] Aamir Khan

    Show Answer

    Correct Answer: C [Amitabh Bachchan]

     

    23.Masatsugu Asakawa is the President of which international financial institution, which has also assured $2.2 billion assistance to India? 

    [A] World Economic Forum
    [B] World Bank
    [C] Asian Development Bank
    [D] BRICS Bank

    Show Answer

    Correct Answer: C [Asian Development Bank]

     

    24.Which Public Sector Undertaking of India partnered with the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Rishikesh and developed a remote monitoring system for COVID-19? 

    [A] Bharat Electronics Limited
    [B] Bharat Heavy Electricals Limited
    [C] Hindustan Aeronautics Limited
    [D] Electronics Corporation of India Limited

    Show Answer

    Correct Answer: A [Bharat Electronics Limited]

     

    25.Name the renowned Hindustani classical singer and Padma Shri awardee, who recently passed away? 

    [A] Walter D’Souza
    [B] Shanti Hiranand
    [C] Sasi Kalinga
    [D] M K Arjunan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Shanti Hiranand]

     

    26.Former CMD of National Housing Bank, RV Verma has been appointed as Non-Executive Chairman of AU Small Finance Bank. Which is the headquarters of AU Small Finance Bank? 

    [A] New Delhi
    [B] Jaipur
    [C] Bengaluru
    [D] Kochi

    Show Answer

    Correct Answer: B [Jaipur]

     

    27.Which country is the largest producer of Hydroxychloroquine accounting for nearly 70 per cent of annual global production? 

    [A] China
    [B] India
    [C] Brazil
    [D] Japan

    Show Answer

    Correct Answer: B [India]

     

    28.Which national park in India has set up the country’s first quarantine facility for animals? 

    [A] Jim Corbett Park
    [B] Ranthambore National Park
    [C] Kaziranga National Park
    [D] Gir Forest National Park

    Show Answer

    Correct Answer: A [Jim Corbett Park]

     

    29.‘Operation Meghdoot’ is commemorated as which day on April 13 every year, by the Indian Army? 

    [A] Kargil Day
    [B] Siachen Day
    [C] Meghdoot Day
    [D] Warrior Day

    Show Answer

    Correct Answer: B [Siachen Day]

     

    30.The ‘COVID-19 Sample Collection Kiosk’ (COVSACK), which was seen in news recently, was developed by the laboratory of which institution?

    [A] Defence Research and Development Organisation
    [B] Hindustan Aeronautics Limited
    [C] Bharat Electronics Limited
    [D] Bharat Heavy Electricals Limited

    Show Answer

    Correct Answer: A [Defence Research and Development Organisation]
    31.The 44th session of the World Heritage Committee of UNESCO, which has been postponed recently, was originally scheduled to be held in which country? 

    [A] Azerbaijan
    [B] China
    [C] Brazil
    [D] France

    Show Answer

    Correct Answer: B [China]

     

    32.Out of the total number of electric vehicles being sold in India in the financial year 2019-20, the major portion was constituted by which type of vehicle?

    [A] Electric Car
    [B] Electric Bus
    [C] Electric Scooter
    [D] Electric Cycle

    Show Answer

    Correct Answer: C [Electric Scooter]

     

    33.After the outbreak of Covid-19, what is the forecast of Fitch solutions on the economic growth of India for the financial year 2020-21? 

    [A] 3.2%
    [B] 2.9%
    [C] 2.5%
    [D] 1.8 %

    Show Answer

    Correct Answer: D [1.8 %]

     

    34.Every year, April 21 is celebrated as Civil Services Day, to commemorate the address of which Indian leader, made among the probationers of Administrative Services Officers in 1947? 

    [A] Jawaharlal Nehru
    [B] B.R.Ambedkar
    [C] Sardar Vallabhbhai Patel
    [D] Lal Bahadur Shastri

    Show Answer

    Correct Answer: C [Sardar Vallabhbhai Patel]

     

    35.Laisenia Qarase, who recently passed away, was a former Prime Minister of which country? 

    [A] Chile
    [B] Fiji
    [C] Argentina
    [D] New Zealand

    Show Answer

    Correct Answer: B [Fiji]

     

    36.David Li has been appointed as the Chief Executive Officer (India operations) of which global technology company? 

    [A] Facebook
    [B] Huawei
    [C] Samsung
    [D] Amazon

    Show Answer

    Correct Answer: B [Huawei]

     

    37.Which Middle East country recently legalized cannabis farming for medicinal use? 

    [A] Saudi Arabia
    [B] Lebanon
    [C] Oman
    [D] Yemen

    Show Answer

    Correct Answer: B [Lebanon]

     

    38.The term, ‘West Texas Intermediate (WTI)’, which was recently in news, is associated with which sector?

    [A] Export Sanctions
    [B] Crude Oil Market
    [C] Business Process Outsourcing
    [D] H1B VISA

    Show Answer

    Correct Answer: B [Crude Oil Market]

     

    39.In context with the recent approval of fixation of Nutrient Based Subsidy (NBS) rates, which fertilizer has been added under the NBS scheme?

    [A] Ammonium Phosphate
    [B] Ammonium Nitrate
    [C] Ammonium Chloride
    [D] Ammonium Sulphate

    Show Answer

    Correct Answer: A [Ammonium Phosphate]

     

    40.What is the name of the program launched by HRD Ministry, which invites people and organisations to contribute resources for e-learning? 

    [A] Bharat Vidya
    [B] Vidya Daan 2.0
    [C] Vidya Bharathi 2.0
    [D] Vidhya Samridhi

    Show Answer

    Correct Answer: B [Vidya Daan 2.0] 
    41.As per the recent report of S&P Global Ratings, what is the GDP growth rate of India in the financial year 2020-21? 

    [A] 5.0%
    [B] 4.5%
    [C] 3.5%
    [D] 2.5%

    Show Answer

    Correct Answer: C [3.5%]

     

    42.Which state government has launched a mobile application called PRAGYAAM to issue e-passes for people involved in essential services amid lock-down? 

    [A] Telangana
    [B] Odisha
    [C] Jharkhand
    [D] Punjab

    Show Answer

    Correct Answer: C [Jharkhand]

     

    43.Which Indian public sector bank unveiled a new logo ahead of its merger with the United Bank of India and the Oriental Bank of Commerce?

    [A] Bank of Baroda
    [B] Punjab National Bank
    [C] Canara Bank
    [D] Union Bank of India

    Show Answer

    Correct Answer: B [Punjab National Bank]

     

    44.According to a recent report from UNCTAD, which country along with China will not be affected by recession? 

    [A] India
    [B] Japan
    [C] Germany
    [D] Saudi Arabia

    Show Answer

    Correct Answer: A [India]

     

    45.The new rule of the Centre for expanding domicile to 15 years of residence or 7 years of study, has been made for which Indian state/ UT? 

    [A] Mizoram
    [B] Nagaland
    [C] Jammu and Kashmir
    [D] Chhattisgarh

    Show Answer

    Correct Answer: C [Jammu and Kashmir]

     

    46.As per the recent notification of the Reserve Bank of India, what is the new deadline for exporters to realise their export proceeds for exports made up to July 31? 

    [A] 9 months
    [B] 12 months
    [C] 15 months
    [D] 18 months

    Show Answer

    Correct Answer: C [15 months]

     

    47.As per a recent survey, about one-fourth of Indians currently pay for news. Which international organisation conducted the survey? 

    [A] World Economic Forum (WEF)
    [B] World Bank
    [C] International Monetary Fund
    [D] UNCTAD

    Show Answer

    Correct Answer: A [World Economic Forum (WEF)]

     

    48.Which Indian Non-Governmental organisation (NGO) won the prestigious USD 1.5 million Skoll Award for Social Entrepreneurship?

    [A] CARE India
    [B] CRY
    [C] ARMMAN
    [D] SMILE

    Show Answer

    Correct Answer: C [ARMMAN]

     

    49.Under Operation Sanjeevani, India has supplied essential medicines and food-grains to which country? 

    [A] Myanmar
    [B] Maldives
    [C] Sri Lanka
    [D] Bangladesh

    Show Answer

    Correct Answer: B [Maldives]

     

    50.The International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action is celebrated on which date, every year?

    [A] March 31
    [B] April 2
    [C] April 4
    [D] April 6

    Show Answer

    Correct Answer: C [April 4]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.