GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #22
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #22

    Gk DuniaBy Gk DuniaMay 5, 2023No Comments10 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    1.What is the theme of ‘World Metrology Day’ 2020?

    [A] Precision in Measurement
    [B] Measurements for global trade
    [C] Accuracy Matters
    [D] Measurement for Science

    Show Answer

    Correct Answer: B [Measurements for global trade]

     

    2.Which state government has tied up with the Indian Railways for logistics and door-step delivery of Litchi and Mango fruits?

    [A] Madhya Pradesh
    [B] Bihar
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Uttar Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bihar]

     

    3.Which day is celebrated on May 25 every year, that is associated with an endocrine disorder?

    [A] World Diabetes Day
    [B] World Thyroid Day
    [C] World Osteoporosis Day
    [D] World Addison’s Disease Day

    Show Answer

    Correct Answer: B [World Thyroid Day]

     

    4.Where is the Headquarters of World Steel Association located?

    [A] Italy
    [B] Spain
    [C] Belgium
    [D] Switzerland

    Show Answer

    Correct Answer: C [Belgium]

     

    5.Which Indian Army officer is selected for the prestigious United Nations Military Gender Advocate of the Year Award (2019)?

    [A] Major Suman Gawani
    [B] Major Anoop Mishra
    [C] Major Abhinandan
    [D] Major M M Naravane

    Show Answer

    Correct Answer: A [Major Suman Gawani]

     

    6.CSIR-IIIM (Indian Institute of Integrative Medicine) partnered with which company to develop a new RT-LAMP based COVID-19 diagnostic kit?

    [A] Tata Group
    [B] Reliance Industries
    [C] TVS Motors
    [D] Larsen & Toubro

    Show Answer

    Correct Answer: B [Reliance Industries]

     

    7.Which state is set to launch Virtual queue management application named Bev Q?

    [A] Tamil Nadu
    [B] Kerala
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Odisha

    Show Answer

    Correct Answer: B [Kerala]

     

    8.Who has been appointed as the new President of New Development Bank (NDB)?

    [A] Urjit Patel
    [B] Marcos Troyjo
    [C] Christine Lagarde
    [D] Arundhati Bhattacharya

    Show Answer

    Correct Answer: B [Marcos Troyjo]

     

    9.Which country’s survey team recently became the first to reach the peak of Everest this year?

    [A] Nepal
    [B] India
    [C] China
    [D] Thailand

    Show Answer

    Correct Answer: C [China]

     

    10.Which E-Commerce platform has partnered with Karnataka Mango Board to sell fresh produce of fruits online?

    [A] Amazon
    [B] Flipkart
    [C] Snapdeal
    [D] Shop clues

    Show Answer

    Correct Answer: B [Flipkart]

    11.‘Toman’, which was in news recently, is the newly proposed currency of which country?

    [A] Venezuela
    [B] Iran
    [C] Bolivia
    [D] Marshall Islands

    Show Answer

    Correct Answer: B [Iran]

     

    12.Who has been reappointed as the chairperson of Parliament’s Public Accounts Committee?

    [A] Adhir Ranjan Chowdhury
    [B] Mallikarjun Kharge
    [C] Anurag Thakur
    [D] Ramesh Pokhriyal Nishank

    Show Answer

    Correct Answer: A [Adhir Ranjan Chowdhury]

     

    13.Who has been appointed as a Director on the Central Board of Reserve Bank of India, who also took over as the Economic Affairs Secretary recently?

    [A] Tarun Bajaj
    [B] Preeti Sudan
    [C] Arvind Kumar Sharma
    [D] Rajesh Bhushan

    Show Answer

    Correct Answer: A [Tarun Bajaj]

     

    14.‘Amar Sonar Bangla’, the national anthem of Bangladesh, was written by which Indian poet, whose birth anniversary is celebrated on May 7?

    [A] Bankim Chandra Chatterjee
    [B] Rabindranath Tagore
    [C] Aurobindo Ghosh
    [D] Munshi Premchand

    Show Answer

    Correct Answer: B [Rabindranath Tagore]

     

    15.The first high-level foreign dignitary to travel to India after Covid-19 restrictions, Zalmay Khalilzad, was the special envoy of which country?

    [A] Afghanistan
    [B] United States
    [C] Pakistan
    [D] Iran

    Show Answer

    Correct Answer: B [United States]

     

    16.Which day is celebrated in the month of May, to observe and create awareness on a blood-related disorder?

    [A] World Anaemia Day
    [B] World Haemophilia Day
    [C] World Thalassaemia Day
    [D] World Leukaemia Day

    Show Answer

    Correct Answer: C [World Thalassaemia Day]

     

    17.The strategically important Ghatiabagar-Lipulekh motor road, that was inaugurated recently, is located in which state?

    [A] Sikkim
    [B] Arunachal Pradesh
    [C] Uttarakhand
    [D] Himachal Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: C [Uttarakhand]

     

    18.Which global organisation has recognised the advisories released by two institutes of Indian Council of Agricultural Research (ICAR)?

    [A] World Economic Forum
    [B] World Bank
    [C] Food and Agricultural Organisation
    [D] World Food Program

    Show Answer

    Correct Answer: C [Food and Agricultural Organisation]

     

    19.Which state-owned institution has approved the project for developing ‘Human monoclonal antibodies (hmAbs)’ that can neutralize the SARS-CoV-2 virus?

    [A] Council of Scientific and Industrial Research, CSIR
    [B] S.N Bose National Centre for Basic Sciences
    [C] Agharkar Research Institute
    [D] Institute of Nano Science and Technology

    Show Answer

    Correct Answer: A [Council of Scientific and Industrial Research, CSIR]

     

    20.As per the new guidelines issued regarding the Aarogya Setu app, what is the maximum number of days the data can be stored?

    [A] 120
    [B] 150
    [C] 180
    [D] 200

    Show Answer

    Correct Answer: C [180]

    21.What is the name of the scheme proposed for the development of marine and inland fisheries, in the stimulus package?

    [A] Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
    [B] Pradhan Mantri Samudra Sampada Yojana
    [C] Pradhan Mantri Machli Sampada Yojana
    [D] Pradhan Mantri Samudra Samridhi Yojana

    Show Answer

    Correct Answer: A [Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana]

     

    22.Roberto Azevedo, who was in news recently, is the Chief of which international organisation?

    [A] International Monetary Fund
    [B] World Bank
    [C] World Trade Organisation
    [D] United Nations

    Show Answer

    Correct Answer: C [World Trade Organisation]

     

    23.In the economic stimulus package, what is the proposed limit of FDI limit in the defence manufacturing under automatic route?

    [A] 25%
    [B] 49%
    [C] 74%
    [D] 100%

    Show Answer

    Correct Answer: C [74%]

     

    24.When is the International Day of Living Together in Peace celebrated by the United Nations?

    [A] May 12
    [B] May 14
    [C] May 16
    [D] May 18

    Show Answer

    Correct Answer: C [May 16]

     

    25.What is the modified borrowing limit of states as a percentage of Gross state domestic product (GSDP) for the year 2020-21?

    [A] 3.5%
    [B] 4%
    [C] 5%
    [D] 7.5%

    Show Answer

    Correct Answer: C [5%]

     

    26.‘Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana’ is an initiative of which Indian state/UT?

    [A] Punjab
    [B] Puducherry
    [C] Chhattisgarh
    [D] Rajasthan

    Show Answer

    Correct Answer: C [Chhattisgarh]

     

    27.Which Indian Nobel laureate was present in the group of laureates, which called for all governments to spend USD 1 trillion for marginalised children?

    [A] Abhijeet Banerjee
    [B] Kailash Satyarthi
    [C] Amartya Sen
    [D] Venkatraman Ramakrishnan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Kailash Satyarthi]

     

    28.Who has been conferred with the 2019 Alexander Dalrymple Award for his contribution to Indian hydrography?

    [A] R K S Bhaduaria
    [B] Vinay Badhwar
    [C] Ashok Kumar
    [D] Krishnaswamy Natarajan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Vinay Badhwar]

     

    29.As per the notification of the Jammu& Kashmir administration, what is the minimum duration of residence in the UT, to be eligible for domicile status?

    [A] 10 years
    [B] 15 years
    [C] 18 years
    [D] 20 years

    Show Answer

    Correct Answer: B [15 years]

     

    30.Tedros Adhanom Ghebreyesus, is the head of which international organisation?

    [A] United Nations
    [B] Food and Agricultural Organisation
    [C] World Health Organization
    [D] World Trade Organisation

    Show Answer

    Correct Answer: C [World Health Organization]

    31.What is the name of the scheme recently launched by the Indian Government, with an aim to promote digital education in the country?

    [A] Vidya Bharati
    [B] PM e Vidya
    [C] Padhe Bharat
    [D] Study India

    Show Answer

    Correct Answer: B [PM e Vidya]

     

    32.Which country recently sworn in its new government led by the Prime Minister Benjamin Netanyahu and Benny Gantz?

    [A] Iran
    [B] Oman
    [C] Israel
    [D] Iraq

    Show Answer

    Correct Answer: C [Israel]

     

    33.Who has been conferred with the 2019 Alexander Dalrymple Award for his contribution to Indian hydrography?

    [A] R K S Bhaduaria
    [B] Vinay Badhwar
    [C] Ashok Kumar
    [D] Krishnaswamy Natarajan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Vinay Badhwar]

     

    34.Who has been appointed as the Chairperson of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)?

    [A] Govinda Rajulu Chintala
    [B] Ajay Tyagi
    [C] Subash Chandra Khuntia
    [D] Santhosh Kumar Gangwar

    Show Answer

    Correct Answer: A [Govinda Rajulu Chintala]

     

    35.The Ayushman Bharat Scheme has recently crossed which milestone number, in regards with beneficiaries?

    [A] 50 lakh
    [B] 75 lakh
    [C] 1 Crore
    [D] 1.5 Crore

    Show Answer

    Correct Answer: C [1 Crore]

     

    36.India recently signed an addendum with which country to operationalise five new ports of call, to enhance trade and connectivity?

    [A] Sri Lanka
    [B] Bangladesh
    [C] South Korea
    [D] Japan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bangladesh]

     

    37.Which country is the leading manufacturer of personal protective equipment (PPE) body coveralls, as of May 2020?

    [A] United States
    [B] China
    [C] India
    [D] South Korea

    Show Answer

    Correct Answer: B [China]

     

    38.Ministry of Electronics and IT has integrated the India Meteorological Department (IMD) services on which application?

    [A] SHASHAKT
    [B] UMANG
    [C] SHAKTI
    [D] MYGOV

    Show Answer

    Correct Answer: B [UMANG]

     

    39.Khudol, that was listed in the UN’s top 10 global initiatives to fight against COVID-19, is being implemented in which state?

    [A] Kerala
    [B] Manipur
    [C] Assam
    [D] Rajasthan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Manipur]

     

    40.Which day is celebrated on May 25 every year, that is associated with an endocrine disorder?

    [A] World Diabetes Day
    [B] World Thyroid Day
    [C] World Osteoporosis Day
    [D] World Addison’s Disease Day

    Show Answer

    Correct Answer: B [World Thyroid Day]
    41.What is the term of office of a Vigilance Commissioner in Central Vigilance Commission (CVC)?

    [A] Five years
    [B] Six years
    [C] Three years
    [D] Four years

    Show Answer

    Correct Answer: D [Four years]

     

    42.The Versatile Bollywood actor Irrfan Khan, who recently passed away, had won National award for which movie?

    [A] Lunch Box
    [B] Paan Singh Tomar
    [C] Life of Pi
    [D] Haidar

    Show Answer

    Correct Answer: B [Paan Singh Tomar]

     

    43.Longleng and Chiulan are the names of which migratory birds recently mentioned by the Union Environment Ministry?

    [A] Amur Falcon
    [B] Eurasian hobby
    [C] Caspian plover
    [D] Spotted kestrel

    Show Answer

    Correct Answer: A [Amur Falcon]

     

    44.According to the Open Budget Survey conducted by the International Budget Partnership (IBP), what is the rank of India, in terms of budget transparency and accountability?

    [A] 53
    [B] 68
    [C] 82
    [D] 102

    Show Answer

    Correct Answer: A [53]

     

    45.‘COVID-19 and the world of work’ is the title of the report, recently released by which international organisation?

    [A] United Nations
    [B] International Labour Organisation
    [C] World Bank
    [D] World Economic Forum

    Show Answer

    Correct Answer: B [International Labour Organisation]

     

    46.What is the name of the mobile application launched by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), to connect farmers to supply chain?

    [A] Kisan Rath
    [B] Kisan Sabha
    [C] Kisan Suraksha
    [D] Kisan Samriddhi

    Show Answer

    Correct Answer: B [Kisan Sabha]

     

    47.The centenary special edition e-book “Prof. B. B. Lal -India Rediscovered” was recently. Professor B. B. Lal is associated with which field?

    [A] Epidemiology
    [B] Archaeology
    [C] Scientific Research
    [D] Literature

    Show Answer

    Correct Answer: B [Archaeology]

     

    48.Rebate of State Levies (ROSL) Scheme, which was seen in news recently, was launched to support which sector?

    [A] Food Processing
    [B] Textile
    [C] Chemical and Fertiliser
    [D] Automobile

    Show Answer

    Correct Answer: B [Textile]

     

    49.Chakmas and Hajongs communities, which were seen in news recently, are present in which Indian state/UT?

    [A] Arunachal Pradesh
    [B] Sikkim
    [C] Himachal Pradesh
    [D] Chhattisgarh

    Show Answer

    Correct Answer: A [Arunachal Pradesh]

     

    50.What is the name of the operation launched by the Indian Navy, to repatriate the Indian citizens stranded in other countries?

    [A] Samudra Setu
    [B] Welcome Back
    [C] Navy Setu
    [D] Samudra Shakti

    Show Answer

    Correct Answer: A [ Samudra Setu]  

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.