GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #23
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #23

    Gk DuniaBy Gk DuniaMay 6, 2023No Comments9 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    1.When is the ‘World Olympic Day’ celebrated across the world?

    [A] June 21
    [B] June 22
    [C] June 23
    [D] June 24

    Show Answer

    Correct Answer: A [Mansukh Mandaviya]

     

    2.Which Union Minister inaugurated the country’s first Virtual Healthcare & Hygiene Expo 2020?

    [A] Mansukh Mandaviya
    [B] Amit Shah
    [C] Harsh Vardhan
    [D] Prakash Javadekar

    Show Answer

    Correct Answer: A [Mansukh Mandaviya]

     

    3.Which sport association of India has been provisionally de-recognised from its global head association?

    [A] Karate Association of India
    [B] All India Football Federation
    [C] Basketball Federation of India
    [D] Hockey India

    Show Answer

    Correct Answer: A [Karate Association of India]

     

    4.Two Bridges named ‘Devika’ and ‘Puneja’ were recently inaugurated in which Indian state/UT?

    [A] Himachal Pradesh
    [B] Jammu & Kashmir
    [C] Arunachal Pradesh
    [D] Assam

    Show Answer

    Correct Answer: B [Jammu & Kashmir]

     

    5.In the Credit Guarantee scheme CGSSD, launched to help the distressed MSME sector, what does ‘SD’ stand for?

    [A] Small Debt
    [B] Sub-ordinate Debt
    [C] Stressed Debt
    [D] Strategic Debt

    Show Answer

    Correct Answer: B [Sub-ordinate Debt]

     

    6.Indian Railways has signed a memorandum of understanding (MoU) with which organisation for installing video surveillance at over 6000 stations?

    [A] Bharat Sanchar Nigam Ltd
    [B] RailTel
    [C] Reliance Jio
    [D] Airtel

    Show Answer

    Correct Answer: B [RailTel]

     

    7.Which Indian state/UT is set to conduct serological survey jointly with National Centre for Disease Control (NCDC)?

    [A] Tamil Nadu
    [B] Delhi
    [C] Maharashtra
    [D] Gujarat

    Show Answer

    Correct Answer: B [Delhi]

     

    8.Which Union Ministry has launched “Nasha Mukt Bharat: Annual Action Plan (2020-21)”?

    [A] Ministry of Human Resources and Development
    [B] Ministry of Social Justice and Empowerment
    [C] Ministry of Health and Family Welfare
    [D] Ministry of Women and Child Development

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ministry of Social Justice and Empowerment]

     

    9.Which sport’s governing body has approved USD 1.5 billion worth Covid-19 Relief Plan, to support its community?

    [A] Football
    [B] Cricket
    [C] Basketball
    [D] Hockey

    Show Answer

    Correct Answer: A [Football]

     

    10.Zoox, that was recently acquired by Amazon, is a start-up firm related to which field?

    [A] Self-driving Car
    [B] Aerial Transport
    [C] Social Media
    [D] Ride Hailing service

    Show Answer

    Correct Answer: A [Self-driving Car]

    11.Under which initiative, Fit India programme and Department of School Education and Literacy are set to launch a series of 10 films on sports?

    [A] Khelo India
    [B] Ek Bharat, Shrestha Bharat
    [C] Poshan Abhiyan
    [D] Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ek Bharat, Shrestha Bharat]

     

    12.Which Indian state/UT has approved Border Roads Organization (BRO) to recruit workers from the state for critical projects?

    [A] Uttar Pradesh
    [B] Jharkhand
    [C] Bihar
    [D] Gujarat

    Show Answer

    Correct Answer: B [Jharkhand]

     

    13.Apparel Export Promotion Council is set to sell masks & PPEs through which e-Commerce platform?

    [A] Flipkart
    [B] Amazon
    [C] Jio Mart
    [D] Snapdeal

    Show Answer

    Correct Answer: B [Amazon]

     

    14.Which mobile game application has become the highest grossing game across the world in May 2020?

    [A] Honor of Kings
    [B] PUBG Mobile
    [C] Roblox
    [D] Monster Strike

    Show Answer

    Correct Answer: B [PUBG Mobile ]

     

    15.What is the name of the ocean area spread across Indonesia, Malaysia, Philippines, Papua New Guinea, Solomon Islands and Timor Leste?

    [A] Coral Triangle
    [B] Coal Triangle
    [C] Central Triangle
    [D] Congo Triangle

    Show Answer

    Correct Answer: A [Coral Triangle]

     

    16.Which Indian state/UT has launched an integrated Flood Warning System named ‘iFLOWS’?

    [A] New Delhi
    [B] Odisha
    [C] Maharashtra
    [D] West Bengal

    Show Answer

    Correct Answer: C [Maharashtra]

     

    17.Which country ordered authorising sanctions against individuals involved in the International Criminal Court (ICC) investigation?

    [A] China
    [B] United States
    [C] Germany
    [D] North Korea

    Show Answer

    Correct Answer: B [United States]

     

    18.Which Indian institute has developed an AI-based system to track social distancing?

    [A] IISc, Bengaluru
    [B] IIT- Kharagpur

    [C] IIT- Madras
    [D] NIT, Suratkal

    Show Answer

    Correct Answer: B [IIT- Kharagpur ]

     

    19.What is the theme of the ‘International Albinism Awareness Day’?

    [A] Made To Shine
    [B] Made to Outperform
    [C] Albinism Achievers
    [D] Succeed with Albinism

    Show Answer

    Correct Answer: A [Made To Shine]

     

    20.What is the theme of ‘World Blood Donor day 2020’?

    [A] Safe blood saves lives
    [B] Encourage Blood donation
    [C] Blood Donors are Angels
    [D] Resources for Blood collection

    Show Answer

    Correct Answer: A [Safe blood saves lives]

    21.Employees’ Provident Fund Organisation has partnered with which facility to enable its pensioners submit digital Life certificates?

    [A] India Post Payment Bank
    [B] Common Service Centre
    [C] Passport Seva Kendra
    [D] UIDAI

    Show Answer

    Correct Answer: B [Common Service Centre]

     

    22.Which organisation submitted the Universal Periodic Review (UPR)-III to the United Nations?

    [A] National Human Rights Commission
    [B] NITI Aayog
    [C] National Women Commission
    [D] Central Vigilance Commission

    Show Answer

    Correct Answer: A [National Human Rights Commission]

     

    23.What is the name of the special “Yoga Module” developed by India’s Permanent Mission to the UN to mark International Yoga Day 2020?

    [A] Yoga for Health – Yoga at Home
    [B] Yoga for Heart
    [C] Yoga during Covid-19
    [D] Yoga during Lock down

    Show Answer

    Correct Answer: A [Yoga for Health – Yoga at Home]

     

    24.Who heads the working group constituted by the Reserve Bank of India, to review private bank shareholding norms?

    [A] PK Mohanty
    [B] R Gandhi
    [C] BP Kanungo
    [D] Rabi N. Mishra

    Show Answer

    Correct Answer: A [PK Mohanty]

     

    25.Global firms TPG and L Catterton are set to buy stake in which Indian digital company?

    [A] Jio Platforms
    [B] Bharti Airtel
    [C] Vodafone Idea
    [D] Novi Digital Entertainment

    Show Answer

    Correct Answer: A [Jio Platforms]

     

    26.Who is the Chairperson of IBBI’s reconstituted ‘Advisory Committee on Corporate Insolvency Resolution and Liquidation process’?

    [A] Adi Godrej
    [B] Uday Kotak
    [C] Anand Mahindra
    [D] Dilip Sanghvi

    Show Answer

    Correct Answer: B [Uday Kotak]

     

    27.Which Union Ministry organises ‘ADIP’ scheme, through the Public sector enterprise ALIMCO?

    [A] Ministry of Agriculture and Farmers welfare
    [B] Ministry of Social Justice and Empowerment
    [C] Ministry of Home Affairs
    [D] Ministry of Housing and Urban Affairs

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ministry of Social Justice and Empowerment]

     

    28.Chinese carmaker Great Wall Motors (GWM) signed MoU with which Indian state to modernise its manufacturing plant?

    [A] Tamil Nadu
    [B] Maharashtra
    [C] Gujarat
    [D] Punjab

    Show Answer

    Correct Answer: B [Maharashtra]

     

    29.Which financial institution is the regulator of housing finance companies (HFCs) after August 2019?

    [A] National Housing Bank (NHB)
    [B] Reserve Bank of India (RBI)
    [C] Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
    [D] Securities Exchange Board of India (SEBI)

    Show Answer

    Correct Answer: B [Reserve Bank of India (RBI)]

     

    30.Prime Minister of India launched the auction process for how many coal blocks for commercial mining?

    [A] 11
    [B] 41
    [C] 71
    [D] 101

    Show Answer

    Correct Answer: B [41]

    31.Which global institution has estimated that India’s economy will contract by 4% in the financial year 2020-21?

    [A] Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    [B] Asian Development Bank (ADB)
    [C] World Bank
    [D] International Monetary Fund (IMF)

    Show Answer

    Correct Answer: B [Asian Development Bank (ADB)]

     

    32.As per the recent report of the National Centre of Polar and Ocean Research (NCPOR), which ocean has seen the greatest decline of ice in the last 41 years?

    [A] Arctic Ocean
    [B] Antarctic Ocean
    [C] Pacific Ocean
    [D] Indian Ocean

    Show Answer

    Correct Answer: A [Arctic Ocean]

     

    33.Which country is named the President of the UN Security Council for August 2021?

    [A] United States
    [B] China
    [C] India
    [D] Norway

    Show Answer

    Correct Answer: C [India]

     

    34.Who has been appointed as the Chairman of National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP)?

    [A] Raghuram Rajan
    [B] Urjit Patel
    [C] U K Sinha
    [D] M S Sahoo

    Show Answer

    Correct Answer: B [Urjit Patel]

     

    35.As per a recent study, the 68 million-year-old egg found nine years ago, might belong to which species?

    [A] Mosasaur
    [B] Hainosaurus
    [C] Tylosaurus
    [D] Prognathodon

    Show Answer

    Correct Answer: A [Mosasaur]

     

    36.Which country provided a tariff exemption for 97 per cent of exports from Bangladesh?

    [A] United States
    [B] India
    [C] China
    [D] Russia

    Show Answer

    Correct Answer: C [China]

     

    37.Mount Merapi, that was seen in news recently, is located in which country?

    [A] Philippines
    [B] Indonesia
    [C] Vietnam
    [D] Australia

    Show Answer

    Correct Answer: B [Indonesia]

     

    38.Which Indian state/UT is set to launch a new initiative for school students named ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’?

    [A] Odisha
    [B] Tripura
    [C] Assam
    [D] Sikkim

    Show Answer

    Correct Answer: B [Tripura]

     

    39.Which major technology company has shut its video game streaming service ‘Mixer’?

    [A] Facebook
    [B] Microsoft
    [C] Amazon
    [D] Apple

    Show Answer

    Correct Answer: B [Microsoft]

     

    40.Which country, also the world’s second largest arms producer, is set to join the UN Arms Trade Treaty?

    [A] India
    [B] United States
    [C] China
    [D] Germany

    Show Answer

    Correct Answer: C [China]

    41.Which major technology company has launched a new application named ‘Sodar’, to help people maintain distancing?

    [A] Facebook
    [B] Amazon
    [C] Google
    [D] Apple

    Show Answer

    Correct Answer: C [Google]

     

    42.Which venue was originally scheduled for the 47th G-7 summit 2020, that has been postponed due to Covid-19 pandemic?

    [A] France
    [B] United States
    [C] Germany
    [D] Italy

    Show Answer

    Correct Answer: B [United States]

     

    43.Trionychidae, that was seen in news recently, belongs to which species?

    [A] Spider
    [B] Snake
    [C] Turtle
    [D] Owl

    Show Answer

    Correct Answer: C [Turtle]

     

    44.Who are the beneficiaries of the newly launched scheme PM SVANIDHI?

    [A] MSMEs
    [B] Migrant Labourers
    [C] Street vendors
    [D] Textile Industries

    Show Answer

    Correct Answer: C [Street vendors]

     

    45.Which global rating agency downgraded India’s sovereign ratings to Baa3?

    [A] CRISIL
    [B] Moody’s Investors Service
    [C] Fitch Ratings
    [D] S&P Ratings

    Show Answer

    Correct Answer: B [Moody’s Investors Service]

     

    46.Which state recently celebrated its statehood day on June 2?

    [A] Chhattisgarh
    [B] Telangana
    [C] Uttarakhand
    [D] Jharkhand

    Show Answer

    Correct Answer: B [Telangana]

     

    47.Which Union Ministry launched the schemes named PLI, SPECS and EMC 2.0?

    [A] Ministry of Defence
    [B] Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    [C] Minister for Electronics and IT
    [D] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare

    Show Answer

    Correct Answer: C [Minister for Electronics and IT]

     

    48.Which state has launched a month-long drive to spread awareness about COVID-19 pandemic under Mission Fateh?

    [A] Rajasthan
    [B] Punjab
    [C] Odisha
    [D] Jharkhand

    Show Answer

    Correct Answer: B [Punjab]

     

    49.Which global organisation recently warned that 60 million people could be pushed into extreme poverty in 2020?

    [A] United Nations
    [B] World Bank
    [C] Food and Agricultural Organisation
    [D] World Economic Forum

    Show Answer

    Correct Answer: B [World Bank]

     

    50.Who was the Chairman of the Expert Committees on Rationalisation/Closure/Merger of Film Media Units?

    [A] Bimal Julka
    [B] Rahul Rawail
    [C] Shyama Prasad
    [D] Nagabharana

    Show Answer

    Correct Answer: A [Bimal Julka]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.