GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»Current Affairs»Current Affairs Quiz Question And Answers #24
    Current Affairs

    Current Affairs Quiz Question And Answers #24

    Gk DuniaBy Gk DuniaMay 7, 2023No Comments10 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    1.Ramesh Babu Boddu has been appointed as the new Managing Director and CEO of which Indian Private sector bank?

    [A] Federal Bank
    [B] Karur Vysya Bank
    [C] Karnataka Bank
    [D] City Union Bank

    Show Answer

    Correct Answer: B [Karur Vysya Bank]

     

    2.Department of Science and Technology has launched a 15-crore fund to support research collaboration with which country?

    [A] Russia
    [B] Japan
    [C] Thailand
    [D] Vietnam

    Show Answer

    Correct Answer: A [Russia] 

     

    3.When is ‘Aaykar Diwas (Income Tax Day)’ celebrated in India?

    [A] July 23
    [B] July 24
    [C] July 25
    [D] July 26

    Show Answer

    Correct Answer: B [July 24] 

     

    4.Amala Shankar, who passed away recently, was associated with which profession?

    [A] Politician
    [B] Dancer
    [C] Sportsperson
    [D] Writer

    Show Answer

      Correct Answer: B [Dancer]

     

    5.A France-based refinery has spilled toxic chemicals over 15 acres in which sea?

    [A] Mediterranean Sea
    [B] Red Sea
    [C] Pacific Ocean
    [D] Atlantic Ocean

    Show Answer

    Correct Answer: A [Mediterranean Sea]

     

    6.Who is the head of the Committee set up by the Union HRD Ministry, on retaining Indian students in its institutions?

    [A] D P Singh
    [B] Anil Sahasrabudhe
    [C] Vineet Joshi
    [D] Bhushan Patwardhan

    7.Which global organisation has launched a new initiative named ‘COVID-19 Law Lab’?

    [A] World Health Organisation
    [B] World Trade Organisation
    [C] Food and Agricultural Organisation
    [D] UNICEF

    Show Answer

    Correct Answer: A [World Health Organisation]

     

    8.As per the UN World Wildlife Crime Report, which two countries were the main suppliers of illegal tiger products in the world?

    [A] India and China
    [B] India and Thailand
    [C] China and Thailand
    [D] India and Indonesia

    Show Answer

    Correct Answer: B [India and Thailand]

     

    9.Olivia de Havilland, who recently passed away, was associated with which profession?

    [A] Politician
    [B] Actor
    [C] Sportsperson
    [D] Businessperson

    Show Answer

    Correct Answer: B [Actor]

     

    10.Who has been presented the Life Time Excellence Award of Ministry of Earth Sciences National Awards?

    [A] Ashok Sahni
    [B] S.V. Karanjkar
    [C] Ashok Kumar Sharma
    [D] S. Suresh Babu

    Show Answer

    Correct Answer: A [Ashok Sahni]
    11.Which organisation is set to launch its first ever news magazine program in Sanskrit named ‘Sanskrit Saptahiki’?

    [A] Door Darshan News
    [B] All India Radio
    [C] DD KISAN
    [D] DD Arunprabha

    Show Answer

    Correct Answer: B [All India Radio]

     

    12.Asia’s largest certified tier IV Data centre has been inaugurated in which Indian state?

    [A] Gujarat
    [B] Maharashtra
    [C] Punjab
    [D] Tamil Nadu

    Show Answer

    Correct Answer: B [Maharashtra]

     

    13.Which Indian state has launched its own document scanning mobile application named ‘Self Scan’?

    [A] Telangana
    [B] Kerala
    [C] West Bengal
    [D] Rajasthan

    Show Answer

    Correct Answer: C [West Bengal]

     

    14.Which country has notified the United Nations about its withdrawal from the World Health Organisation (WHO)?

    [A] China
    [B] Russia
    [C] United States
    [D] Germany

    Show Answer

    Correct Answer: C [United States]

     

    15.What is the theme of the virtual conference ‘India Global Week 2020’, being organised in the United Kingdom?

    [A] Be The Revival: India and a Better New World
    [B] Atmanirbhar Bharat
    [C] Spiritual Face of India
    [D] India winning Covid-19

    Show Answer

    Correct Answer: A [Be The Revival: India and a Better New World]

     

    16.Which trade association has launched a platform in New Jersey, to promote trade partnerships between India and the US?

    [A] NASSCOM
    [B] FICCI
    [C] Data Security Council
    [D] CII

    Show Answer

    Correct Answer: A [NASSCOM]

     

    17.Which Indian institution has partnered with NVIDIA, to establish India’s first ‘NVIDIA AI Technology Centre’?

    [A] IIT- Madras
    [B] IISc, Bangalore
    [C] IIT- Hyderabad
    [D] IIT- Kharagpur

    Show Answer

    Correct Answer: C [IIT- Hyderabad]

     

    18.Which is the first Indian company to cross the market capitalisation of Rs 12 lakh crore?

    [A] HDFC
    [B] Tata Consultancy Services
    [C] Reliance Industries Ltd
    [D] Infosys

    Show Answer

    Correct Answer: C [Reliance Industries Ltd]

     

    19.Which Indian state is set to launch ‘Roko -Toko’ campaign for urging people to wear masks?

    [A] Maharashtra
    [B] Gujarat
    [C] Madhya Pradesh
    [D] Haryana

    Show Answer

    Correct Answer: C [Madhya Pradesh]

     

    20.Which country has dropped India from the Chabahar Project due to delay in funding?

    [A] Afghanistan
    [B] Iran
    [C] Myanmar
    [D] Nepal

    Show Answer

    Correct Answer: B [Iran]

    21.What is the theme of the virtual conference ‘India Global Week 2020’, being organised in the United Kingdom?

    [A] Be The Revival: India and a Better New World
    [B] Atmanirbhar Bharat
    [C] Spiritual Face of India
    [D] India winning Covid-19

    Show Answer

    Correct Answer: A [Be The Revival: India and a Better New World]

     

    22.The head of which international organisation has urged G-20 countries to freeze debt payment of poorest countries in 2021?

    [A] International Monetary Fund
    [B] World Economic Forum
    [C] World Bank

    [D] Asian Development Bank

    Show Answer

    Correct Answer: C [World Bank]

     

    23.Solar Energy Corporation of India is a public sector undertaking working under which Union Ministry?

    [A] Ministry of Power
    [B] Ministry of New and Renewable Energy
    [C] Ministry of Coal
    [D] Ministry of Petroleum and Natural Gas

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ministry of New and Renewable Energy]

     

    24.Mohammed Mushtaque Ahmad has resigned from his President post of which sports association?

    [A] Athletics Federation of India
    [B] Hockey India
    [C] All India Tennis Association
    [D] All India Football Federation

    Show Answer

    Correct Answer: B [Hockey India]

     

    25.Union Shipping Ministry’s draft ‘Aids to Navigation Bill, 2020’ seeks to replace which colonial act?

    [A] Lighthouse Act, 1927
    [B] Coasting vessels Act, 1838
    [C] Inland Vessels Act, 1917
    [D] India Carriage of Goods by Sea Act, 1925

    Show Answer

    Correct Answer: A [Lighthouse Act, 1927]

     

    26.Which international organisation has released a report titled ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’?

    [A] International Monetary Fund
    [B] United Nations
    [C] World Economic Forum
    [D] Asian Development Bank

    Show Answer

    Correct Answer: B [United Nations]

     

    27.Which country has made the ‘Hong Kong Autonomy Act’ into law and ended its preferential treatment for Hong Kong?

    [A] China
    [B] United States
    [C] India
    [D] United Kingdom

    Show Answer

    Correct Answer: B [United States]

     

    28.The first online NISHTHA programme of the HRD Ministry has been launched in which state?

    [A] Madhya Pradesh
    [B] Gujarat
    [C] Andhra Pradesh
    [D] Odisha

    Show Answer

    Correct Answer: C [Andhra Pradesh]

     

    29.Ossouka Raponda is appointed as the first woman Prime Minister of which African country?

    [A] Gabon
    [B] Zimbabwe
    [C] Nigeria
    [D] Kenya

    Show Answer

    Correct Answer: A [Gabon]

     

    30.What is the name of the veteran Indian mathematician, who recently passed away?

    [A] C.S. Seshadri
    [B] Vishnu Raj Atreya
    [C] Neela Satyanarayanan
    [D] Junaid Shah

    Show Answer

    Correct Answer: A [C.S. Seshadri]

    31.Lourdes Roman Catholic shrine, that arranged the world’s first e-pilgrimage, is located in which country?

    [A] Italy
    [B] France
    [C] Germany
    [D] United States

    Show Answer

    Correct Answer: B [France]

     

    32.Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology (CIPET) is an institution under which Union Ministry?

    [A] Ministry of MSME
    [B] Ministry of Science and Technology
    [C] Ministry of Chemicals & Fertilizers
    [D] Ministry of Commerce and Industry

    Show Answer

    Correct Answer: C [Ministry of Chemicals & Fertilizers]

     

    33.Which Indian personality has crossed six crore followers on Twitter?

    [A] Ranveer Singh
    [B] Virat Kohli
    [C] Narendra Modi
    [D] Amit Shah

    Show Answer

    Correct Answer: C [Narendra Modi]

     

    34.What is the expansion of CCPA, which is related to the Consumer Protection Act, 2019?

    [A] Commission of Consumer Protection Authority
    [B] Central Consumer Protection Authority
    [C] Chief Consumer Protection Agency
    [D] Chief Consumer Products Agency

    Show Answer

    Correct Answer: B [Central Consumer Protection Authority]

     

    35.What is “Bathynomus raksasa” that was seen in news recently?

    [A] Spider
    [B] Cockroach
    [C] Snake
    [D] Turtle

    Show Answer

    Correct Answer: B [Cockroach]

     

    36.What is the rank of India in the Global Direct Selling –2019 Retail Sales report?

    [A] 10
    [B] 12
    [C] 15
    [D] 20

    Show Answer

    Correct Answer: C [15]

     

    37.In which state/UT, National Center for Disease Control conducted a Sero-prevalence study?

    [A] Maharashtra
    [B] New Delhi
    [C] Tamil Nadu
    [D] Andhra Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: B [New Delhi]  

     

    38.India is to sign ‘Defence logistics sharing pact’ with which country?

    [A] United States
    [B] Russia
    [C] France
    [D] Israel

    Show Answer

    Correct Answer: B [Russia]

     

    39.Which country has conducted a successful flight test of a 3D-printed aircraft engine?

    [A] China
    [B] India
    [C] Russia
    [D] United States

    Show Answer

    Correct Answer: C [Russia]

     

    40.Which Indian-origin nurse has been conferred with the Singapore President’s Award for COVID-19 Services?

    [A] Kala Narayanasamy
    [B] Bhasha Mukherjee
    [C] Ankit Bharat
    [D] Uma Madhusudan

    Show Answer

    Correct Answer: A [Kala Narayanasamy]
    41.Which Indian state/UT has formed a dedicated commission to create employment opportunities for the migrant labourers?

    [A] Odisha
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Uttar Pradesh
    [D] Bihar

    Show Answer

    Correct Answer: B [Madhya Pradesh]

     

    42.What is the name of the COVID-19 health policy, framed by the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI)?

    [A] Corona Aarogya
    [B] Corona Saral
    [C] Corona Protect
    [D] Corona Kavach

    Show Answer

    Correct Answer: D [Corona Kavach]

     

    43.Zoox, that was recently acquired by Amazon, is a start-up firm related to which field?

    [A] Self-driving Car
    [B] Aerial Transport
    [C] Social Media
    [D] Ride Hailing service

    Show Answer

    Correct Answer: A [Self-driving Car]

     

    44.Which Union Ministry launched the Pradhan Mantri FME Scheme, to generate investments of Rs 35,000 crore?

    [A] Ministry of MSME
    [B] Ministry of Food Processing Industries
    [C] Ministry of Agriculture and Family Welfare
    [D] Ministry of Commerce and Industry

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ministry of Food Processing Industries]

     

    45.Which Indian became the youngest umpire to enter International Cricket Council (ICC) Elite Panel?

    [A] Srinivas Venkatraghavan
    [B] Sundaram Ravi
    [C] Nitin Menon
    [D] Krish Srikanth

    Show Answer

    Correct Answer: C [Nitin Menon]

     

    46.Which Union Ministry has developed a new web portal to issue No Objection Certificate (NOC) for power projects?

    [A] Ministry of Coal
    [B] Ministry of Power
    [C] Ministry of Defence
    [D] Ministry of New and Renewable Energy

    Show Answer

    Correct Answer: C [Ministry of Defence]

     

    47.Which organisation has developed the Airborne Locust Control System to tackle the locusts attack?

    [A] Defence Research and Development Organisation
    [B] Indian Air Force
    [C] Hindustan Aeronautical Ltd
    [D] Bharat Heavy Electricals Ltd

    Show Answer

    Correct Answer: B [Indian Air Force]

     

    48.Which Indian state is to launch a scheme named ‘Hamara Ghar-Hamara Vidyalaya’?

    [A] Uttar Pradesh
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Bihar
    [D] Gujarat

    Show Answer

    Correct Answer: B [Madhya Pradesh]

     

    49.Which Union Ministry along with Atal Innovation Mission has launched “Digital India AatmaNirbhar Bharat App Innovation Challenge”?

    [A] Ministry of Human Resources and Development
    [B] Ministry of Electronics and IT
    [C] Ministry of MSME
    [D] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ministry of Electronics and IT]

     

    50.Which country has launched a new military surveillance satellite named ‘Ofek 16’?

    [A] United States
    [B] Israel
    [C] Germany
    [D] UAE

    Show Answer

    Correct Answer: B [Israel] 

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    Current Affairs Quiz Question And Answers #33

    August 3, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #32

    July 17, 2023

    Current Affairs Quiz Question And Answers #31

    July 17, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.