GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»GK Questions»General Science – Biology MCQs
    GK Questions

    General Science – Biology MCQs

    Gk DuniaBy Gk DuniaApril 26, 2023Updated:April 26, 2023No Comments8 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    1.Which of the following is the largest living bird?

    [A] Eagle
    [B] Kiwi
    [C] Peacock
    [D] Ostrich

    Show Answer

    Correct Answer: D [Ostrich]

     

    2.Sporangia bearing leaf of a fern is called ____:

    [A] Sorus
    [B] Indusium
    [C] Ramentum
    [D] Sporophyll

    Show Answer

    Correct Answer: A [Sorus]

     

    3.Hind limbs thumping on ground by a rabbit is a behaviour related to _____:

    [A] Courtship
    [B] Warning signal to members
    [C] Preparation for a duet
    [D] Surrender to a stronger opponent

    Show Answer

    Correct Answer: B [Warning signal to members]

     

    4.Vitamin C is also known as ____:

    [A] Ascorbic acid
    [B] Amino acid
    [C] Acetic acid
    [D] Azelaic acid

    Show Answer

    Correct Answer: A [Ascorbic acid]

     

    5.Anaemia is caused because of deficiency of which of the following?

    [A] Cobalt
    [B] Iron
    [C] Sodium
    [D] Calcium

    Show Answer

    Correct Answer: B [Iron]

     

    6.The substrate of Photorespiration is _____:

    [A] Fructose
    [B] Glucose
    [C] Glycolate
    [D] Pyruvic acid

    Show Answer

    Correct Answer: C [Glycolate]

     

    7.Which vitamin is made at a higher rate in our body?

    [A] Vitamin A
    [B] Vitamin B
    [C] Vitamin C
    [D] Vitamin D

    Show Answer

    Correct Answer: D [Vitamin D]

     

    8.The maximum biological damage is produced by ____:

    [A] X-rays
    [B] Gamma-rays
    [C] Alpha-rays
    [D] Beta-rays

    Show Answer

    Correct Answer: B [Gamma-rays]

     

    9.How does a Unicellular Organism reproduce?

    [A] Cell reproduction
    [B] Cell synthesis
    [C] Fragmentation
    [D] Cell division

    Show Answer

    Correct Answer: D [Cell division]

     

    10.Loss of water in plants in the form of liquid is known as _____:

    [A] Transpiration
    [B] Imbibition
    [C] Osmosis
    [D] Guttation

    Show Answer

    Correct Answer: D [Guttation]

    11.Which of the following vitamins help in the absorption of calcium?

    [A] Vitamin A
    [B] Vitamin B
    [C] Vitamin C
    [D] Vitamin D

    Show Answer

    Correct Answer: D [Vitamin D]

     

    12.Which of the following is an example of Ball and Socket joint in humans?

    [A] Hip Joint
    [B] Neck Joint
    [C] Wrist Joint
    [D] Finger Joint

    Show Answer

    Correct Answer: A [Hip Joint]

     

    13.The most suitable soil for the production of cotton is ____:

    [A] Alluvial soil
    [B] Well drained soil
    [C] Loamy soil
    [D] Black lava soil

    Show Answer

    Correct Answer: D [Black lava soil]

     

    14.The average life span of red blood corpuscles is about ____:

    [A] 100 – 120 days
    [B] 100 – 200 days
    [C] 160 – 180 days
    [D] 150 – 200 days

    Show Answer

    Correct Answer: A [100 – 120 days]

     

    15.The chemical which is used in art and craft and can cause anemia and leukemia is ____:

    [A] Aldrin
    [B] Phthalate
    [C] Benzene
    [D] Dioxine

    Show Answer

    Correct Answer: C [Benzene]

     

    16.Which of the following mammals lay eggs?

    [A] Bat
    [B] Whale
    [C] Weasel
    [D] Platypus

    Show Answer

    Correct Answer: D [Platypus]
    17.Siderosis is a disease caused by the inhalation of ____:

    [A] Silica dust
    [B] Coal dust
    [C] Iron dust
    [D] Zinc dust

    Show Answer

    Correct Answer: C [Iron dust]

     

    18.Which of the following is an endemic species?

    [A] Horn bill
    [B] Nicobar pigeon
    [C] Indian Rhino
    [D] Pink head duck

    Show Answer

    Correct Answer: A [Horn bill]

     

    19.Which among the following is an example of dicot seed?

    [A] Rice
    [B] Wheat
    [C] Pulses
    [D] Maize

    Show Answer

    Correct Answer: 0 []

     

    20.Leaving agricultural land uncultivated for some years known as ____:

    [A] Fallowing
    [B] Intensive farming
    [C] Shifting cultivation
    [D] Subsistence farming

    Show Answer

    Correct Answer: A [Fallowing]
    21.What is the diameter of thick filaments?

    [A] 10nm
    [B] 16mm
    [C] 12nm
    [D] 16nm

    Show Answer

    Correct Answer: B [16mm]

     

    22.Which of the following cells is involved in humoral immunity?

    [A] T-cells
    [B] B-cells
    [C] Mast cells
    [D] Both T and B cells

    Show Answer

    Correct Answer: B [B-cells]

     

    23.Haematuria is a disorder involving __

    [A] Loss of haemoglobin in R.B.C.
    [B] The loss of blood through the urine
    [C] The increase in concentration blood urea
    [D] Loss of glucose in urine

    Show Answer

    Correct Answer: B [The loss of blood through the urine]

     

    24.Identification of drugs through genomic studies is called?

    [A] Genomics
    [B] Pharmacogenomics
    [C] Pharmacogenetics
    [D] Cheminformatics

    Show Answer

    Correct Answer: B [Pharmacogenomics]

     

    25.Filariasis is not transmitted by ____:

    [A] Anopheles mosquito
    [B] Aedes mosquito
    [C] Culex mosquito
    [D] Swamp mosquito

    Show Answer

    Correct Answer: D [Swamp mosquito]

     

    26.Which of the following man-made disasters is socially induced?

    [A] Salt Water Intrusion
    [B] Arson
    [C] Ozone depletion
    [D] Debris Avalanche

    Show Answer

    Correct Answer: B [Arson]

     

    27.The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?

    [A] Snail
    [B] Crab
    [C] Dogfish
    [D] Gambusia fish

    Show Answer

    Correct Answer: D [Gambusia fish]

     

    28.An example of false fruit is ___:

    [A] Guava
    [B] Mango
    [C] Tomato
    [D] Apple

    Show Answer

    Correct Answer: D [Apple]

     

    29.Which one of the following is an insectivorous plant?

    [A] Nostoc
    [B] Utricularia
    [C] Bryophyta
    [D] Sequoia Gigantia

    Show Answer

    Correct Answer: B [Utricularia]

     

    30.How the rate of absorption of water through roots can be increased?

    [A] Keeping the plants under the fan
    [B] Keeping the plants in the dim light
    [C] Keeping the plants in the shade
    [D] Covering the plants with a polythene bag

    Show Answer

    Correct Answer: A [Keeping the plants under the fan]
    31.Exobiology refers to the study of which of the following?

    [A] Organism
    [B] Endodermis
    [C] Life in the air
    [D] Life on the other planets

    Show Answer

    Correct Answer: D [Life on the other planets]

    32.Which of the following is not a part of the three kingdom Classification by Ernest Haeckel?

    [A] Plantae
    [B] Protista
    [C] Animalia

    [D] Monera

    Show Answer

    Correct Answer: D [Monera]

     

    33.Which of the following is hemoglobin?

    [A] Primary structure
    [B] Secondary structure
    [C] Tertiary structure
    [D] Quaternary structure

    Show Answer

    Correct Answer: D [Quaternary structure]

     

    34.Porins are located in?

    [A] the outer membrane of gram-negative bacteria
    [B] the peptidoglycan layer of gram-positive bacteria
    [C] the cytoplasmic membrane of both gram-negative and gram-positive bacteria
    [D] the periplasmic space of gram-negative bacteria

    Show Answer

    Correct Answer: A [the outer membrane of gram-negative bacteria]

     

    35.Who among the following is considered as the “Father of Indian Phycology”

    [A] Prof. M.O.P. Iyenger
    [B] Prof. J.N. Mishra
    [C] Prof. R.R. Mishra
    [D] Prof. R.N. Singh

    Show Answer

    Correct Answer: A [Prof. M.O.P. Iyenger]

     

    36.Where does agar-agar come from?

    [A] Gigartina
    [B] Gelidium
    [C] Gracillaria
    [D] All the above

    Show Answer

    Correct Answer: D [All the above]

     

    37.When did the effect of cytokinin first appear?

    [A] adding the liquid endosperm of papaya
    [B] adding the liquid endosperm of coconuts
    [C] adding the liquid endosperm of mango
    [D] adding the liquid endosperm of grapes

    Show Answer

    Correct Answer: B [adding the liquid endosperm of coconuts]

     

    38.Which of the following is not a part of the flower?

    [A] Petals
    [B] Sepals
    [C] Pistil
    [D] Pericarp

    Show Answer

    Correct Answer: D [Pericarp]

     

    39.The blue pigment of Molluscan blood is hemocyanin from?

    [A] Iron
    [B] Magnesium
    [C] Copper
    [D] Manganese

    Show Answer

    Correct Answer: C [Copper]

     

    40.Both male and female pigeons secrete milk through which of the following gland?

    [A] Mammary glands
    [B] Crop glands
    [C] Salivary glands
    [D] Gizzard glands

    Show Answer

    Correct Answer: B [Crop glands]
    41.The Stomata in the aquatic plants is ________?

    [A] Not Found
    [B] Found & available on both the surfaces
    [C] Found & available on upper surface only
    [D] Found and available only on lower surface

    Show Answer

    Correct Answer: C [Found & available on upper surface only]

     

    42.When the body’s immune system cells destroy the insulin producing beta cells of the pancreas is termed as ________?

    [A] Type 1 diabetes
    [B] Type 2 diabetes
    [C] hybrid diabetes
    [D] none of the above

    Show Answer

    Correct Answer: A [Type 1 diabetes]
    43.Which of the following vertebrae are found in Neck ?

    [A] Cervical
    [B] Thoracic
    [C] Lumbar
    [D] None

    Show Answer

    Correct Answer: A [Cervical]

     

    44.Which among the following cells is capable to develop in any of the type of cell?

    [A] Endothelial
    [B] Endodermal
    [C] Stem
    [D] None of the above

    Show Answer

    Correct Answer: C [Stem]

     

    45.Efforts of which of the following scientists led the government of India to set up Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics?

    [A] Dr Lalji Singh
    [B] Samir K Brahmachari
    [C] Prof M Vijayan
    [D] Kanury Venkata Subba Rao

    Show Answer

    Correct Answer: A [Dr Lalji Singh]

     

    46.Which among the following is correct ?

    [A] Caffeine which is a diuretic is a constituent of coffee but not found in tea
    [B] Vitamin C which is also called ascorbic acid can be replaced with citric acid in our food
    [C] Citric acid is used in Cola drinks
    [D] All are wrong statements

    Show Answer

    Correct Answer: B [Vitamin C which is also called ascorbic acid can be replaced with citric acid in our food]

     

    47.In which of the following conditions a person is born with both ovarian and testicular tissues i.e. both female & male organs?

    [A] Swyer syndrome
    [B] Penile agenesis
    [C] Polyorchidism
    [D] Hermaphroditism

    Show Answer

    Correct Answer: D [Hermaphroditism]

     

    48.Which of the following organ in human body produces albumin, one of the major components of blood serum?

    [A] Bone Marrow
    [B] Liver
    [C] Pancreas
    [D] Spleen

    Show Answer

    Correct Answer: B [Liver]

     

    49.A tablet of which among the following Vitamins should be advised to be used after purification of water by Iodine as a disinfectant?

    [A] Vitamin A
    [B] Vitamin B
    [C] Vitamin C
    [D] Vitamin D

    Show Answer

    Correct Answer: C [Vitamin C]

     

    50.Who among the following is considered to be the father of botany?

    [A] Aristotle
    [B] Theophrastus
    [C] Leonardo di Vinci
    [D] Francis Galton

    Show Answer

    Correct Answer: B [Theophrastus ]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    পশ্চিমবঙ্গ সাধারণ জ্ঞান

    May 14, 2023

    Earth Day Quiz Important GK Questions and Answers on Earth Nature

    May 2, 2023

    Indian Culture General Studies Questions And Answers

    April 26, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.