GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»GK Questions»General Science Chemistry MCQs
    GK Questions

    General Science Chemistry MCQs

    Gk DuniaBy Gk DuniaApril 25, 2023Updated:April 26, 2023No Comments9 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    1 . Which of the following gas causes an explosion in coal mines?

    [A] Carbon dioxide
    [B] Nitrogen
    [C] Butane
    [D] Methane

    Show Answer

    Correct Answer: D [Methane]

     

    2. Sweat contains water and:

    [A] Citric acid
    [B] Lactic acid
    [C] Salt
    [D] Vinegar

    Show Answer

    Correct Answer: C [Salt]

    3  . The antiparticle of an electron is:

    [A] Positron
    [B] Proton
    [C] Alpha particles
    [D] Beta particles

    Show Answer

    Correct Answer: A [Positron]

    4  . The deterioration of a metal by an electrochemical process is commonly termed as:

    [A] Erosion
    [B] Corrosion
    [C] Passivation
    [D] Abrasion

    Show Answer

    Correct Answer: B [Corrosion]

    5 . Which of the following is the common name of Phosgene?

    [A] Carbonyl chloride
    [B] Phosphine
    [C] Carbon tetrachloride
    [D] Phosphorus trichloride

    Show Answer

    Correct Answer: A [Carbonyl chloride]

    6 . Aluminium salt commonly used to stop bleeding is:

    [A] Aluminium nitrate
    [B] Aluminium sulphate
    [C] Aluminium Chloride
    [D] Potash alum

    Show Answer

    Correct Answer: B [Aluminium sulphate]

    7 . Browning of paper in old books is caused by:

    [A] Frequent use
    [B] lack of aeration
    [C] Collection of dust
    [D] Oxidation of cellulose

    Show Answer

    Correct Answer: D [oxidation of cellulose]

    8 . Which of the following is not a property of a metal?

    [A] Hardness
    [B] Lustrous
    [C] Malleability
    [D] Poor conductivity of heat

    Show Answer

    Correct Answer: D [Poor conductivity of heat]

    9  . Which among the following acids is used in Lead storage batteries?

    [A] Acetic acid
    [B] Hydrochloric acid
    [C] Sulphuric acid
    [D] Nitric acid

    Show Answer

    Correct Answer: C [Sulphuric acid]

    10  The most abundant metal in the Earth’s crust is:

    [A] zinc
    [B] copper
    [C] aluminium
    [D] iron

    Show Answer

    Correct Answer: C [aluminium]
    11.What is used in storage batteries?

    [A] Copper
    [B] Tin
    [C] Lead
    [D] Zinc

    Show Answer

     Correct Answer: C [Lead]

     

    12.What is formed when Magnesium is burnt?

    [A] Baking Soda
    [B] Calcium Carbonate
    [C] Ash
    [D] Vinegar

    Show Answer

    Correct Answer: C [Ash]

     

    13.The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called:

    [A] Electroplating
    [B] Galvanisation
    [C] Rusting
    [D] Crystallisation

    Show Answer

    Correct Answer: A [Electroplating]

     

    14.Which is not an inorganic gas?

    [A] Ammonia
    [B] Hydrogen sulphide
    [C] Methane
    [D] Carbon monoxide

    Show Answer

    Correct Answer: C [Methane]

     

    15.In Modern Periodic Table, the atomic radius increases:

    [A] while moving from left to right in a period
    [B] while moving from right to left in a period
    [C] while moving from top to bottom in a group
    [D] none of the above

    Show Answer

    Correct Answer: B [while moving from right to left in a period]

     

    16.Which one of the following non-metals is a good conductor of electricity?

    [A] Sulphur
    [B] Graphite
    [C] Phosphorus
    [D] Coal

    Show Answer

    Correct Answer: B [Graphite]

     

    17.The constituents of automobile exhaust that can cause cancer is/are:

    [A] Oxides of nitrogen
    [B] Carbon monoxide
    [C] Polycyclic hydrocarbons
    [D] Lead

    Show Answer

    Correct Answer: D [Lead]

     

    18.Sulphur dioxide level in the atmosphere can be reduced by using:

    [A] more efficient car engines
    [B] catalytic converters in industry
    [C] static electricity to attract it in factory chimneys
    [D] low sulphur fuels

    Show Answer

     Correct Answer: D [low sulphur fuels]

     

    19.The alkoloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is:

    [A] Cocaine
    [B] Morphine
    [C] Tannin
    [D] Caffeine

    Show Answer

    Correct Answer: D [Caffeine]

     

    20.The gas produced in marshy places due to decomposition of vegetation is:

    [A] Carbon monoxide
    [B] Carbon dioxide
    [C] Sulphur dioxide
    [D] Methane

    Show Answer

    Correct Answer: D [Methane]
    21 .Propanol belongs to which of the following group?

    [A] Alcohol
    [B] Aldehyde
    [C] Carboxylic acid
    [D] Ketone

    Show Answer

    Correct Answer: A [Alcohol]

     

    22.Which of the following metals is commonly used to increase the strength of steel alloys?

    [A] Bismuth
    [B] Boron
    [C] Tin
    [D] Molybdenum

    Show Answer

    Correct Answer: D [Molybdenum]

     

    23.Which of these is the only metal that is liquid at ordinary room temperature and pressure?

    [A] Copper
    [B] Zinc
    [C] Mercury
    [D] Beryllium

    Show Answer

    Correct Answer: C [Mercury]

     

    24.Which of these chemicals is used to dissolve the soap to make a transparent soap?

    [A] Ethanoic acid
    [B] Ethanol
    [C] Benzene
    [D] Propylene

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ethanol]

     

    25.Which of these chemicals is used as a water softening agent?

    [A] Baking soda
    [B] Washing soda
    [C] Bleaching powder
    [D] Slaked lime

    Show Answer

    Correct Answer: B [Washing soda]

     

    26.Which of the following would come in use to treat diseased skin surfaces?

    [A] Analgesics
    [B] Antiseptics
    [C] Antihistamines
    [D] None of the above

    Show Answer

    Correct Answer: B [ Antiseptics]

     

    27.Which of the following isotope of Hydrogen has only one neutron?

    [A] Protium
    [B] Deuterium
    [C] Tritium
    [D] None of them

    Show Answer

    Correct Answer: B [Deuterium]

     

    28.Crystals of a compound changes its blue color to white on heating in a closed container. However, it regains blue color after sometime when allowed to cool down. This compound is of which of the following metals?

    [A] Iron
    [B] Cobalt
    [C] Copper
    [D] Zinc

    Show Answer

    Correct Answer: C [Copper]

     

    29.Who discovered electron?

    [A] John Dalton
    [B] James Chadwik
    [C] Ernest Rutherford
    [D] J J Thomson

    Show Answer

    Correct Answer: D [J J Thomson]

     

    30.Rutherford’s scattering experiment proved the presence of:

    [A] atoms in all matter
    [B] electrons in atoms
    [C] neutrons in atoms
    [D] nucleus in atoms

    Show Answer

    Correct Answer: D [nucleus in atoms]
    31.Which of the following is the correct order in terms of Iron content?

    [A] Magnetite > Haematite >Siderite > Limonite
    [B] Haematite> Magnetite >Siderite > Limonite
    [C] Haematite > Magnetite > Limonite > Siderite
    [D] Magnetite > Haematite > Limonite > Siderite

    Show Answer

     Correct Answer: D [Magnetite > Haematite > Limonite > Siderite]

     

    32.What do we call the region of space around the nucleus where the probability of finding an electron is maximum?

    [A] Shell
    [B] sub-shell
    [C] Orbital
    [D] electron cloud

    Show Answer

    Correct Answer: C [Orbital]

     

    33.Which of the following characteristic of an electron is impossible to determine simultaneously, as per Heisenberg’s Uncertainty Principle?

    [A] exact charge and exact velocity
    [B] exact charge and exact mass
    [C] exact position and exact momentum
    [D] exact mass and exact position

    Show Answer

    Correct Answer: C [exact position and exact momentum]

     

    34.Which of the following orbital will be filled first among two orbitals?

    [A] Orbital with higher value of (n+l)
    [B] Orbital with lower value of (n+l)
    [C] Orbital with lower value of (n)
    [D] Orbital with lower value of (l)

    Show Answer

    Correct Answer: B [Orbital with lower value of (n+l)]

     

    35.Choose the correct statement:

    [A] John Dalton discovered Electrons
    [B] James Chadwick discovered protons
    [C] Rutherford calculated Charge to Mass ratio of electrons
    [D] None of the above

    Show Answer

    Correct Answer: D [None of the above]

     

    36.Which of the following decays represents the decay of Uranium-238 to thorium-234?

    [A] Alpha decay
    [B] Beta decay
    [C] Gamma decay
    [D] None of the above

    Show Answer

    Correct Answer: A [Alpha decay]

     

    37.What is the order of the reaction which is independent of the concentration of reactants?

    [A] Zero order
    [B] First order
    [C] Second order
    [D] Third order

    Show Answer

     Correct Answer: A [Zero order]

     

    38.What is the period and group number of Silicon (Z=14) in the periodic table?

    [A] 2nd Period, 4th Group number
    [B] 2nd Period, 14th Group number
    [C] 3rd Period, 4th Group number
    [D] 3rd Period, 14th Group number

    Show Answer

    Correct Answer: D [3rd Period, 14th Group number]

     

    39.What is the general trend for first ionisation enthalpy in a group of the periodic table as we move from top to bottom?

    [A] It increases
    [B] it decreases
    [C] It is constant
    [D] None of the above

    Show Answer

    Correct Answer: B [it decreases]

     

    40.What is the length of O-O double bond in an ozone molecule?

    [A] 121 pm
    [B] 148 pm
    [C] 143 pm
    [D] 123 pm

    Show Answer

    Correct Answer: A [121 pm]
    41.Which among the following acids is abundant in Grapes, Bananas and Tamarind?

    [A] Lactic Acid
    [B] Oxalic Acid
    [C] Salicylic Acid
    [D] Tartaric Acid

    Show Answer

      Correct Answer: D [Tartaric Acid ]

     

    42 .  2,4-D, which is sold as a weed killer of the broad-leaved weeds is a synthetic version of __:

    [A] Auxin Hormone
    [B] Cytokinin Hormone
    [C] Xylitol
    [D] None of them

    Show Answer

    Correct Answer: A [Auxin Hormone ]

     

    43.Which compound of mercury is used as antiseptic?

    [A] Mercuric sulphide
    [B] Mercuric oxide
    [C] Mercuric chloride
    [D] Mercuric iodide

    Show Answer

    Correct Answer: C [Mercuric chloride]

     

    44.Kimberley Process” is related to which among the following ?

    [A] Gold
    [B] Diamonds
    [C] Semi Precious Stones
    [D] Aluminium

    Show Answer

    Correct Answer: B [Diamonds]

     

    45.Which among the following is produced when we pass chlorine into slaked lime?

    [A] DDT
    [B] Baking Powder
    [C] Bleaching Powder
    [D] Gypsum

    Show Answer

    Correct Answer: C [ Bleaching Powder]

     

    46.What is the equilibrium distance for Hydrogen atoms?

    [A] 0.54 Å
    [B] 0.64 Å
    [C] 0.74 Å
    [D] 0.84 Å

    Show Answer

    Correct Answer: C [0.74 Å]

     

    47.Which of the following is correct about HCl gas?

    [A] It is a colourless and pungent smelling gas
    [B] It is extremely soluble in water
    [C] Both a and b
    [D] None

    Show Answer

    Correct Answer: C [Both a and b]

     

    48.What do we call the compounds having identical molecular formula but different structures?

    [A] Functional isomers
    [B] Structural isomers
    [C] Mirror isomers
    [D] Branched isomers

    Show Answer

    Correct Answer: B [Structural isomers]

     

    49.If we take 1 kg of iron and let it rust, and none of the rust falls off, then the total weight will be___?

    [A] Less than 1 Kg
    [B] More than 1 Kg
    [C] Exact 1 Kg
    [D] More or Less than 1 Kg

    Show Answer

    Correct Answer: B [More than 1 Kg]

     

    50.Which of the following metal is alloyed with pure gold to make gold ornaments?

    [A] Silver
    [B] Copper
    [C] Zinc
    [D] All of the above

    Show Answer

    Correct Answer: D [All of the above]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    পশ্চিমবঙ্গ সাধারণ জ্ঞান

    May 14, 2023

    Earth Day Quiz Important GK Questions and Answers on Earth Nature

    May 2, 2023

    Indian Culture General Studies Questions And Answers

    April 26, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.