GK Dunia
    What's Hot

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024
    Facebook Twitter Instagram
    Trending
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #72
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #71
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #70
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #69
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #68
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #67
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #66
    • Current Affairs Quiz Question And Answers #65
    Facebook Twitter Instagram
    GK Dunia
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
      • Ancient Indian History Quiz
      • Indian Economy Questions And Answers
      • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
      • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
      • Physics
    • Current Affairs
    • GK Questions
    • Kids GK
    • Free Gk Books
    GK Dunia
    Home»GK Questions»Indian Culture General Studies Questions And Answers
    GK Questions

    Indian Culture General Studies Questions And Answers

    Gk DuniaBy Gk DuniaApril 26, 2023No Comments8 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    1.Which source states that man is by himself is only half-man and his second half is the wife?

    [A] Manusmriti
    [B] Taittiriya Brahman
    [C] Panchtantra
    [D] Rig Veda

    Show Answer

    Correct Answer: B [Taittiriya Brahman]

     

    2.When did Odisha Rasagola get the GI tag?

    [A] 2016
    [B] 2017
    [C] 2018
    [D] 2019

    Show Answer

    Correct Answer: D [2019]

     

    3.Bodo, Dongri, Maithili and Santhali are added to the Indian constitution under which constitutional amendment act? 

    [A] 73rd Constitutional Amendment Act, 1992
    [B] 92nd Constitutional Amendment Act, 2003
    [C] 103rd Constitutional Amendment Act, 2018
    [D] 101st Constitutional Amendment Act, 2010

    Show Answer

    Correct Answer: B [92nd Constitutional Amendment Act, 2003]

     

    4.Which is the first classical language of India?

    [A] Tamil
    [B] Malayalam
    [C] Sanskrit
    [D] Kannada

    Show Answer

    Correct Answer: A [Tamil]

     

    5.What is the additional official language of Uttarakhand?

    [A] Hindi
    [B] Sanskrit
    [C] Garhwali
    [D] Kumaoni

    Show Answer

    Correct Answer: B [Sanskrit]

     

    6.Which Buddhist text also means chronicle of the island?

    [A] Dipvamsa
    [B] Mahavamsa
    [C] Jataka
    [D] Udana

    Show Answer

    Correct Answer: A [Dipvamsa]

     

    7.Who was among the Navratnain in the court of Akbar?

    [A] Inayat khan
    [B] Abdul Hamid Lahori
    [C] Jafar Zatalli
    [D] Abul Fazal

    Show Answer

    Correct Answer: D [Abul Fazal]

     

    8.Raṇamalla Chanda is a poem related to which language?

    [A] Marathi
    [B] Gujarati
    [C] Hindi
    [D] Rajasthani

    Show Answer

    Correct Answer: B [Gujarati]

     

    9.What is the state tree of State Uttar Pradesh? 

    [A] Banyan Tree
    [B] Ashoka Tree
    [C] Peepal Tree
    [D] Mango Tree

    Show Answer

    Correct Answer: B [Ashoka Tree]

     

    10.Who composed the Sangita Ratnakara?

    [A] Kalipada
    [B] Barahamihir
    [C] Tansen
    [D] Sharangadeva

    Show Answer

    Correct Answer: D [Sharangadeva]
    11.Which of the following philosophies accepts three of six pramanas (proofs) as the only reliable means of gaining knowledge?

    [A] Sankhya
    [B] Yoga
    [C] Vaisheshika
    [D] Mimamsa

    Correct Answer: A [Sankhya ]

    Show Answer

     

    12.Which of the following is the oldest Upnishadas? 

    [A] Shvetashvatara upanishad
    [B] Brihadaranyaka upanishad
    [C] Mukhya upanishad
    [D] Brahmasutra upanishad

    Correct Answer: B [Brihadaranyaka upanishad]

    Show Answer

     

    13.Where will be held Kumbh Mela in 2018?

    [A] Nasik
    [B] Ujjain
    [C] Haridwar
    [D] Allahabad

    Correct Answer: D [Allahabad]

    Show Answer

     

    14.What is the name of the famous folk drama of Bhils?

    [A] Swang
    [B] Gavari
    [C] Rammat
    [D] Tamasha

    Correct Answer: B [Gavari]

    Show Answer

     

    15.Who amongst the following established an institution named ‘Kalashram’ for imparting training in dance and associated disciplines?

    [A] Lachhu Maharaj
    [B] Pandit Birju Maharaj
    [C] Shambhu Maharaj
    [D] Sitara Devi

    Correct Answer: B [Pandit Birju Maharaj]

    Show Answer

     

    16.The famous dancer Chemancheri Kunhiraman Nair is associated with which of the following dance forms?

    [A] Mohiniyattam
    [B] Manipuri
    [C] Sattriya
    [D] Kathakali

    Correct Answer: D [Kathakali]

    Show Answer

     

    17.Devotional folk songs called ‘Zikir’ belong to the which Indian state?

    [A] Odisha
    [B] Assam
    [C] West Bengal
    [D] Uttar Pradesh

    Correct Answer: B [Assam]

    Show Answer

     

    18.Shiv Kumar Sharma is famous for playing which instrument?

    [A] Santoor
    [B] Sitar
    [C] Sarod
    [D] Flute

    Show Answer

    Correct Answer: A [Santoor]

     

    19.Ghumot is indigenous traditional percussion instrument of which state?

    [A] Goa
    [B] Punjab
    [C] Assam
    [D] Andhra Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: A [Goa]

     

    20.Who is the author of Mimamsa philosophy?

    [A] Maharishi Kanad
    [B] Maharishi Kapil
    [C] Maharishi Jaimini
    [D] Maharishi Gautam

    Show Answer

    Correct Answer: C [Maharishi Jaimini]
    21.Which architect was chosen by the Indian Punjab government to design the city of Chandigarh?

    [A] Frank Lloyd Wright
    [B] Le Corbusier
    [C] Zaha Hadid
    [D] Frank Gehry

    Show Answer

    Correct Answer: B [Le Corbusier]

     

    22.Leela Samson is a female artist of which classical dance form?

    [A] Bharatnatyam
    [B] Kathakali
    [C] Kuchipudi
    [D] Kathak

    Show Answer

    Correct Answer: A [Bharatnatyam]

     

    23.With which classical dance are Mrinalini Sarabhai and Baijayanthimala Bali related?

    [A] Kathakali
    [B] Bharatnatyam
    [C] Kathak
    [D] Kuchipudi

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bharatnatyam]

     

    24.Jata-Jatin is the folk dance of which state?

    [A] Rajasthan
    [B] Madhya Pradesh
    [C] Bihar
    [D] Haryana

    Show Answer

    Correct Answer: C [Bihar]

     

    25.Jhumar is the folk dance of which state?

    [A] Madhya Pradesh
    [B] Haryana
    [C] Bihar
    [D] Uttar Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: B [Haryana]

     

    26.Jatra is a theatrical acting folk dance of __

    [A] Jharkhand
    [B] West Bengal
    [C] Bihar
    [D] Odisha

    Show Answer

    Correct Answer: B [West Bengal]

     

    27.Kolanalu or Kolattam is a combination of dance and music popular in which Indian state?

    [A] Tamil Nadu
    [B] Andhra Pradesh
    [C] Odisha
    [D] Madhya Pradesh

    Show Answer

    Correct Answer: B [Andhra Pradesh]

     

    28.Which festival is celebrated as the birth anniversary of Prophet Muhammad?

    [A] Muharram
    [B] Shab-e-Barat
    [C] Milad-un-Nabi
    [D] Sweet eid

    Show Answer

    Correct Answer: C [Milad-un-Nabi]

     

    29.In which temple Ambubachi Mela is held?

    [A] Vaishno Devi Temple
    [B] Kamakhya Temple
    [C] Lingaraja Temple
    [D] Konark temple

    Show Answer

    Correct Answer: B [Kamakhya Temple]

     

    30.Silambam belongs to which state of India?

    [A] Tamil Nadu
    [B] Kerala
    [C] Karnataka
    [D] Telangana

    Show Answer

    Correct Answer: A [Tamil Nadu]
    31.Which festival is celebrated as the birth anniversary of Prophet Muhammad?

    [A] Muharram
    [B] Shab-e-Barat
    [C] Milad-un-Nabi
    [D] Sweet eid

    Show Answer

    Correct Answer: C [Milad-un-Nabi]

     

    32.Which occasion is celebrated as Sindhi New Year?

    [A] Cheti Chando
    [B] Pura Chand
    [C] Devta Chand
    [D] Rose Chand

    Show Answer

    Correct Answer: A [Cheti Chando]

     

    33.Bandesh originated from which country?

    [A] Nepal
    [B] Sri lanka
    [C] India
    [D] Bhutan

    Show Answer

    Correct Answer: C [India]

     

    34.Which statement describe the features of string puppets?

    [A] The puppets are in the size of 8 to 9 inch
    [B] Small wooden pieces are used to make the body
    [C] Oil paints are used to decorate the figure.
    [D] All of the above.

    Show Answer

    Correct Answer: D [All of the above.]

     

    35.When did the dowry prohibition act pass?

    [A] 1951
    [B] 1961
    [C] 1971
    [D] 1989

    Show Answer

    Correct Answer: B [1961]

     

    36.The family in which all the powers remained in the hand of a male person is known as__

    [A] Matriarchal
    [B] Patriarchal
    [C] Matrilineal
    [D] Patrilineal

    Show Answer

    Correct Answer: B [Patriarchal]

     

    37.When was the family court act passed?

    [A] 1974
    [B] 1984
    [C] 2000
    [D] 2011

    Show Answer

    Correct Answer: B [1984]

     

    38.Baburnama is written by___

    [A] Akbar
    [B] Ziauddin Barni
    [C] Gulbadan Begum
    [D] Babur

    Show Answer

    Correct Answer: D [Babur]

     

    39.Which Indian literature deals with the life of Prithviraj Chauhan?

    [A] Kulliyat
    [B] Pritviraj Raso
    [C] Dakkani
    [D] Padmavat

    Show Answer

    Correct Answer: B [Pritviraj Raso]

     

    40.What is the time period of Bhartendu kaal?

    [A] 1868-1893
    [B] 1893-1918
    [C] 1918-1937
    [D] None

    Show Answer

    Correct Answer: A [1868-1893]
    41.Which among the following Hindu Painters was sent by Jahangir to portrait Shah Abbas-I of Persia ?

    [A] Basawan
    [B] Bishan Das
    [C] Dasarath
    [D] Manohar

    Show Answer

    Correct Answer: B [Bishan Das]

     

    42.God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there is no caste. This teaching is of __?

    [A] Kabir
    [B] Guru Nanak
    [C] Chaitanya
    [D] Ramananda

    Show Answer

    Correct Answer: B [Guru Nanak]

     

    43.Jagdish Khebudkar was a renowned poet and lyricist of which among the following languages?

    [A] Marathi
    [B] Konkani
    [C] Kanada
    [D] Gujarathi

    Show Answer

    Correct Answer: A [Marathi]

     

    4.Which among the following place is not associated with Jain Temples?

    [A] Sravanbelgola
    [B] Palitana
    [C] Khandgiri
    [D] Ratnagiri

    Show Answer

    Correct Answer: D [Ratnagiri]

     

    45.What is the earlier name of  “Leh Singhe-Khababs Festival”?

    [A] Ladakh Festival
    [B] Leh Darshan
    [C] Sindhu Darshan
    [D] Sindhu Festival

    Show Answer

    Correct Answer: C [Sindhu Darshan]

     

    46.Which of the following was described as reliable means to gaining knowledge by  Bhatta sub-school of Mimansa philosophy? 

    [A] Anupalabdhi
    [B] Pratyaksha
    [C] Anumana
    [D] Upamana

    Show Answer

    Correct Answer: A [Anupalabdhi]

     

    47.Which of the following is considered as the major quality of Lord Buddha?

    [A] Anuttaro Purisa-damma-sarathi
    [B] Satthadeva-Manussanam
    [C] Bhagavathi
    [D] All of the above

    Show Answer

    Correct Answer: D [All of the above ]

     

    48.Match the following:1. Gangaur
    2. Ganesh Chaturthi
    3. Durga Puja

    (a) West Begal
    (b) Rajasthan (c) Maharashtra

    [A] (1)-(b), (2)-(c), (3)-(a)
    [B] (1)-(c), (2)-(a), (3)-(b)
    [C] (1)-(b), (2)-(a), (3)-(c)
    [D] (1)-(a), (2)-(c), (3)-(b)

    Show Answer

    Correct Answer: A [(1)-(b), (2)-(c), (3)-(a)]

     

    49.Which of the following festivals means ‘Merry making of the Gods’?

    [A] Pongal
    [B] Diwali
    [C] Makar Sankranti
    [D] Lai Haraoba

    Show Answer

    Correct Answer: D [Lai Haraoba]

     

    50.In which one of the following films did Pran act as a character artist and not in the role of a villain?

    [A] Zanjeer
    [B] Madhumati
    [C] Ram Aur Shyam
    [D] Himalaya Ki Godh Mein

    Show Answer

    Correct Answer: A [Zanjeer]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    kuntalmandal1984
    Gk Dunia

    Gkdunia is an excellent platform for those who are preparing for UPSC, IAS, Banking/IBPS, SSC, or States Civil Services Examinations. It provides high-quality content that is relevant and up-to-date. With its user-friendly interface and expert team, Gkdunia is a must-visit platform for exam preparation.

    Related Posts

    পশ্চিমবঙ্গ সাধারণ জ্ঞান

    May 14, 2023

    Earth Day Quiz Important GK Questions and Answers on Earth Nature

    May 2, 2023

    Computers & IT Questions And Answers

    April 26, 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    By Gk DuniaApril 16, 20240

    1.Bologna, which was seen in the news, is the city located in which country. A)…

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #69

    April 15, 2024
    Our Picks

    Current Affairs Quiz Question And Answers #72

    April 16, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #71

    April 15, 2024

    Current Affairs Quiz Question And Answers #70

    April 15, 2024

    Categories

    • Ancient Indian History Quiz
    • Books
    • Current Affairs
    • Current Affairs Quiz
    • General Knowledge
    • GK Dunia
    • GK Questions
    • Health
    • Homeopathy Quiz
    • Indian Economy Questions And Answers
    • Indian Geography Questions And Answers
    • Indian Polity & Constitution Questions And Answers
    • Kids GK
    • Medieval Indian History Questions
    • Modern Indian History & Freedom Struggle Questions And Answers
    • Physics
    GK Dunia
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    • Home
    • About Us
    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Contact Us
    © 2025 Epostpro.com. Designed with love by Webliance pvt ltd.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.